Трафопост избухна в центъра на Бургас

 
Експлозията не е взела жертви, но няколко обитатели на блока са леко ранени. Заради шока хората са прекарали нощта пред сградата, предаде БГНЕС.
Два апартамента са напълно унищожени от взрива, изпочупени са стъклата на съседни сгради. Силната ударна вълна е обърнала автомобили, паркирани пред блока.
В 12:00 часа електричеството в блока спряло. Двама техници на електроразпределително дружество ЕВН опитали да поправят аварията около час по-късно.
Малко след като техниците си тръгнали, обитателите на блока се събудили от дим и успели да напуснат жилищната сграда преди взрива.
Точно над взривения трафопост се намирала детска стая, в която спели две деца, но родителите успели да ги изведат навреме.
Оказва се, че според действащите в момента разпоредби наличието на трафопост в самата жилищна сграда не представлява нарушение. Много от жителите на блока обаче са настоявали той да бъде преместен навън.
Според ЕВН няма възможност за втори взрив, но причината за инцидента все още не е ясна. От дружеството обясниха само, че правят собствено разследване и по-късно ще обявят резултатите от проверката си.
Хората разказаха, че са се обадили на 112 и в ЕВН, защото видели волтови дъги в помещението на трафопоста, след като служителите на дружеството вече си били тръгнали.
При проверката преди взрива, служителите на EVN, които дори нямали фенер, обяснили, че единият предпазител бил „паднал“, но не казали каква може да е причината за това.
Кооперацията е строена през 60-те години. В нея има 32 апартамента. Освен двата апартамента над трафопоста, частично разрушени са и три магазина.
Досега живущите в блока са подавали множество жалби и молби трафопостът да бъде преместен, обясни домоуправителката. По думите й и преди е имало инциденти.
Кметът на Бургас Димитър Николов заяви пред бТВ, че се прави оглед на мястото на инцидента и ако се установи, че има опасност за хората в жилищния блок, те ще бъдат евакуирани.

Най-вероятната причина за взрива в трафопоста в Бургас е маслото в него, предполага ръководителят на клиентски център на ЕВН в Бургас Николай Полихронов.
„Самият трансформатор е пълен с масло, което е достигнало някакво ниво и се е взривило, но тепърва това ще се установява,“ обясни Николай Полихронов, цитиран от информационна агенция „Фокус“.
Екипи на ЕВН заедно с полицията и общината също ще правят оглед на мястото.
Според Николай Полихронов е възможно също и да е имало дефект в самия трансформатор, но това трябва да се прецени в лабораторни условия.
В момента комисия прави опис на всички трафопостове, които се намират в жилищни сгради в Бургас и ще се решава кои от тях има възможност да бъдат изнесени от сградите.
„Където е възможно това да се направи, е по-удобно и за нас, но трябва да има подходящи терени, които за нас са кът,“ каза Николай Полихронов.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *