Третият спасителен пакет за Гърция е одобрен

Финанансовите министри на страните от еврозоната одобриха третия спасителен пакет за Гърция на стойност 86 млрд. евро.“Нови заеми в размер до 86 млрд. евро ще бъдат предоставени на Гърция през следващите 3 години“, се казва в изявление на Еврокомисията, цитирано от Франс прес и БНР.

Днешната среща на еврогрупата, която продължи около 6 часаимаше за цел да уточни реформите, които ще бъдат изискани от гръцката страна в замяна на оказваната помощ.

По-рано днес от Европейската комисия обявиха, че е „напълно възможно“ финансовите министри от еврозоната да одобрят третия спасителен пакет за Гърция на срещата на Еврогрупата по-късно днес. Окуражени сме от силния вот в гръцкия парламент тази сутрин и сме уверени, че на негова основа и на основата на абмициозното споразумение, постигнато между институциите и гръцкото правителство, днес е напълно възможно да бъде взето положително решение, заяви говорителката на Еврокомисията Аника Брайтхард преди извънредната среща на финансовите министри от еврозоната.

Френският министър на финансите Мишел Сапен заяви, че очаква решение на заседанието на Еврогрупата по третата спасителна програма за Гърция. При пристигането си за консултациите в Брюксел Сапен посочи:“ Министрите на финансите на Еврогрупата сме тук днес, за да вземем решение по много важен въпрос – за прилагането на спасителната програма за Гърция“.

„Очаквам продължителни консултации, но се надявам на положителен резултат. Устойчивостта на гръцкия дълг остава основно притеснение, най-вече за МВФ. Фондът, както и ние ще разгледаме този въпрос внимателно през октомври и ще направим всичко възможно дотогава да се уверим, че дългът е устойчив“, посочи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум .

Тази сутрин след продължителни дебати и с тежки загуби за правителството в Атнинаприключи гласуването в гръцкия парламент на новото трето поред споразумение с кредиторите, а управляващата партия СИРИЗА загуби парламентарното си мнозинство

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *