Трети ден протестират земеделските производители

Базата е до главния път за граничния пункт Лесово на българо-турската граница. Машините са в готовност да блокират движението към пункта и самия пункт, ако получат сигнал от Националния стачен комитет.
На граничния пункт „Капитан Андреево“ остават да лагеруват други 330 селскостопански машини. Там зърнопроизводители от Хасковско и Старозагорско ще подновят протестите си от 11 ч. днес.
На Дунав мост зърнопроизводители ще затварят границата за по пет – десет минути, за да не блокират преминаването на превозни средства и хора. Протестът им е от 11 до 12 ч., обяви Иван Караиванов, координатор на земеделските протести за Дунав мост:
Нашето желание е да не пречим на свободното преминаване на хора и автомобили по посока на Румъния. Много добре знаем, че Букурещ е съвсем близо. Летището на Букурещ се ползва изключително много за полети към други държави. Ще направим така, че ако се направи блокиране, то да е за минути и да се освобождава движението, да могат хората да преминават.
Проблемът ще бъде този, че ние ще блокираме границата по 5 минути в продължение на един час. Не искаме да повтаряме това, което правят гръцките ни колеги, което са правили други земеделски производители. Това са само сигнали, а не гражданско неподчинение и мисля, че няма да допуснем ситуации, които да са в ущърб на хората и на машините.
Протестът на сливенските земеделци ще продължи на пътния възел Петолъчката, където ще се съберат по обед заедно с колегите си от съседните региони, съобщи заместник-председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Сливен Деян Марков.
Протестното присъствие на Петолъчката на зърнопроизводители, фермери и представители на земеделски кооперации, с останалата да нощува там техника, ще започне в 12 часа, когато ще започнат преговорите на Инициативния комитет на земеделския протест с премиера Бойко Борисов, тъй като снощните преговори в Арбанаси със земеделския министър Мирослав Найденов не са довели до резултат, съобщи кореспондентът на БНР в Сливен Щилияна Василева.
По-рано земеделците от Сливенско ще решат дали и днес ще има блокада на пътния възел и за колко време, каза заместник-председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Сливен Деян Марков. За протестната проява на Петолъчката са уведомени кметът на Сливен и полицията. Формата на протеста и по нататъшното му развитие ще зависят от изхода на преговорите с министър-председателя.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *