Трети сме в ЕС по пренаселени квартири

Трети сме в ЕС по пренаселени квартири .България влизат в топ 3 на страните от Европейския Съюз с най-пренаселени жилища. Това ясно показва, че потенциалът пред пазара на имоти в страната е огромен. Общо 16,6% от населението на ЕС живее в имоти, които не разполагат с достатъчно стаи за да задоволят основните нужди на домакинствата.

Резултат с изображение за ес

Според определението на Евростат, пренаселено е жилище, в което няма по една стая за двойка съпрузи, по една стая за всеки над 18 годишна възраст и по една стая за всеки двама до 17 години.

В България 42,5% от хората живеят в пренаселени жилища, сочат данните на Евростат. Това обаче се дължи не на липсата на апартаменти в страната като цяло, а на миграцията на хората от по-малките към по-големите градове, където могат да си намерят по-високо платена работа, коментираха за „Труд“ брокери на имоти. При преместване в по-голям град хората в началото най-често взимат под наем по-малък апартамент докато се установят и осигурят средства за да се преместят в по-голямо жилище или за покупката на просторен апартамент, който да обитават дължи години, информира в.Труд.

Търсенето на жилища в големите градове като София, Варна и Пловдив е много голямо и тази тенденция ще продължи и през следващите години, заявиха брокери. Това е и основната причина за повишаването на цените на имотите въпреки сериозното строителство. Фактът, че България е на челните места по пренаселени жилища, означава че в най-желаните градове за живеене в страната търсенето на имоти ще нараства успоредно с увеличението на доходите и докато стигнем стандарта за размера на апартаментите в развитите европейски страни.

Проблемът с пренаселените жилища е най-голям в Румъния, където 48,4% от населението живее в имоти, които нямат достатъчно стаи за размера на домакинствата. Двама на всеки пет души в Латвия (43,2%), България (42,5%), Хърватия (41,1%), Полша (40,7%), Унгария (40,4%) и Словакия (37,9%) изпитват подобни затруднения.

По-малък е делът на хората с жилищни проблеми в Гърция (28,7%), Италия (27,8%) и Литва (23,7%), където около един на всеки четирима живее в пренаселен апартамент или къща.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *