Трима кметове пред Темида, Румен Рашев осъден условно

Магистратите признаха д-р Рашев за виновен в престъпление по служба при отреждане на право на строеж върху общински имот, при което общината е претърпяла вреда в размер на 423 489,60 лева,  предаде БТА. Подведената под отговорност за същите обвинения арх. Елена Абаджиева, бивш главен архитект на Велико Търново, бе оправдана.Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.През октомври миналата година съдът остави на поста Рашев и Абаджиева въпреки делото срещу тях.
Румен Рашев отказа коментар, а неговите адвокати Иван Иванов и Христо Ботев заявиха, че ще обжалват присъдата и ще поискат оправдаване на кмета, защото не е извършил престъпление и не е навредил на общината.
Прокурорът Кремена Колицова съобщи, че ще протестира присъдата и ще поиска от Апелативния съд да постанови за Румен Рашев четири години затвор и тригодишна условна присъда за архитект Абаджиева.
Йордан Лечков – СливенМеждувременно делото за длъжностно престъпление за 671 368,80 лева срещу кмета на Сливен Йордан Лечков днес бе изпратено във Върховния касационен съд, след като всички съдии от Сливенския окръжен съд са си направили отвод, съобщи пред БТА говорителят на съда Мартин Данчев.Според него мотивът е при решаването на делото да не остане съмнение за пристрастност, тъй като сливенският съд през април 2010 г. отстрани временно Лечков от кметската длъжност по искане на прокуратурата, което тогава предизвика от негова страна публични изказвания срещу обективността на съдиите. С подобни мотиви местните магистрати в края на миналата година си направиха отвод по първото дело срещу Лечков – за измама и търговия с влияние, което беше изпратено от ВКС в Стара Загора. На първа инстанция той получи оправдателна присъда. Срещу сливенския кмет има повдигнати и други обвинения, но още се води разследване.
Георги Славов – ЯмболОкръжният съд в Ямбол пък даде ход на делото срещу кмета на града Георги Славов (ГЕРБ). Той е обвинен в превишаване на правата при възлагане и сключване на договор за обществена поръчка за изграждане на улични водопроводи и канализация. Така общинският бюджет е ощетен с над 2 млн. лв, като с тях се е облагодетелствала местна строителна фирма, съобщи БНР.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *