Трима са кандидатите да оглавят Световната банка

Фаворит на Съединените щати е роденият в Корея Джим Йон Ким, бивш директор на департамента на СЗО за борба с ХИВ/СПИН. Ангола, Нигерия и Южна Африка издигнаха кандидатурата на нигерийския финансов министър Нгози Оконджо-Ивеала.  Колумбия предложи за шеф на Световната банка Хосе Антонио Окампо, който допреди пет години бе заместник-генерален секретар на ООН по икономическите и социалните въпроси.
При положение, че Съединените щати държат най-много гласове в Световната банка, одобрението за кандидатурата на Джим Ким е формалност, отбелязва Би Би Си. При представянето на кандидатурата президентът Барак Обама изтъкна заслугите на Ким в борбата срещу СПИН:
Въпреки своето име, Световната банка е нещо повече от обикновена банка – тя е мощен инструмент за намаляване на бедността и повишаване на жизнения стандарт в най-бедните страни. Това е критично важна мисия за всички нас в свят, който става все по-обвързан и по-малък с всеки изминат ден. Вярвам, че никой не е по-квалифициран да изпълни тази мисия от доктор Джим Ким. Време е професионалист да оглави най-голямата агенция за развитие в света.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *