Тримесечната печалба на Philips отстъпи с 28%

Холандският производител на потребителска електроника Koninklijke Philips NV съобщи във вторник, че нетната му печалба за първото тримесечие е спаднала до 99 млн. евро от отчетените в предния тримесечен период 138 млн. евро, предава MarketWatch.

Понижението дойде главно поради по-високите разходи за преструктуриране и таксите, свързани с придобивания. Печалбата на акция намаля до 0,11 евро от 0,15 евро.

Въпреки че печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) отстъпи до 230 млн. евро от 253 млн. евро, коригираната EBITDA нарасна до 327 млн. евро от 304 млн. евро през миналата година.

За трите месеца до края на март продажбите на групата достигнаха 5,339 млрд. евро в сравнение с 4,692 млрд. евро преди година. Групата заяви, че ръстът се дължи на съживеното търсене в Западна Европа и положителните валутни изменения.

„Ние сме окуражени от възобновения растеж на продажбите“, заяви главният изпълнителен директор Франс ван Хутен.

Philips планира да напусне 123-годишната си дейност в производството на осветителни тела, за да се съсредоточи върху продажбата на медицинско оборудване и продукти от категорията на потребителския лайфстайл. Компанията планира да се раздели окончателно с бизнеса с осветителни тела чрез първично публично предлагане през следващата година, след като през миналия месец постигна споразумение да продаде мажоритарния дял в производството на автомобилно осветление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *