Трише: Ако Гърция фалира, виновни ще са евролидерите

Това предупреждава президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише в интервю на сайта на в. „Файненшъл таймс Дойчланд“, цитиран от Франс прес и БТА.
Според Трише, ако решенията на правителствата водят до дефолт, дори частичен, на Атина, то „пак те ще трябва да дадат гаранции на „евро системата“ – тоест на ЕЦБ и на централните банки на страните от еврозоната, за да защитят единната валута.
„Много пъти предупреждавах държавните и правителствените лидери, че в случай на неплатежоспособност на една страна вече няма да можем да приемаме нейните облигации като нормални гаранции. При тези условия правителствата (отговорни за тази ситуация) ще трябва сами да се ангажират да поправят нещата. Това би било техен дълг“, посочва Трише в интервю, качено на сайта на „Файненшъл таймс Дойчланд“ в неделя вечерта.
Междувременно германският канцлер Ангела Меркел не изключи категорично евентуално преструктуриране на гръцкия дълг.
Тя обяви, че ще присъства на извънредната среща на високо равнище на еврозоната в четвъртък в Брюксел, само ако има очертал се резултат.
На въпрос, свързан с идеята за преструктуриране на гръцкия дълг, Меркел, цитирана от Франс прес, отговори: „Не работя по този въпрос (…), евентуално преструктуриране има отрицателен ефект, че страните (в затруднено положение) може би вече няма да полагат усилия“.
Меркел обаче допълни: „Опитваме се да направим всичко, което можем, за да избегнем нещо още по-трудно (от включването на частните кредитори в спасителна акция за Гърция – бел. ред.). Но ясно заявявам: включването на частните кредитори показва вече, че имаме особен проблем с Гърция заради много много високия й дълг“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *