Трише видя голям балон при централните банки

„Ако погледнете увеличението на балансите, откакто кризата избухна през 2007, виждате еднакъв порядък на магнитуда: от над 12% от брутния вътрешен продукт. Виждате нещо, което е дълбоко ненормално за САЩ, Европа, Обединеното кралство и Япония“, коментира пред телевизия CNBC Трише, цитиран от spekulanti.com.
Според собствени данни на Bank of England балансът на банката е надвишавал 20% от БВП на държавата през първото тримесечие на 2012, докато този на ЕЦБ надвишава 30% от БВП на еврозоната. „Очаквам, че няма да останем вечно в настоящото положение. То не е „новото нормално“, което да е приемливо“, заяви французинът. „Иска време и усилия, а също така и доста тежки послания от страна на централните банки“, добави той. Огромна част от нарастването на балансите на Фед и Bank of England се дължи на покупката на държавни ценни книжа. Балансът на ЕЦБ пък бе напомпан от програмите LTRO (дългосрочни операции по рефинансиране) на банките.
Трише заяви също, че няма да има никакъв ефект върху ЕС, ако Обединеното кралство реши да напусне съюза. „Това е проблем за Обединеното кралство, не е непременно проблем за ЕС“. „Да не забравяме, че дори без Обединеното кралство, населението на еврозоната е по-голямо от това на САЩ.. Освен това има ред страни, които нямат търпение да влязат. Особено най-голямата, Полша, която е и най-голямата страна в централна и източна Европа“.
Във Великобритания нараства натиска над премиера Камерън да проведе референдум по бъдещето на страната в ЕС. Самият Камерън се дистанцира по време на преговорите за бюджета на ЕС по ред въпроси, като този за банковия надзор.
Трише обаче бе критичен при споменаването на темата за референдума. „Мислех, че референдумите са концепция от времето на Наполеон, които са несъвмесими с представителната демокрация, която Обединеното кралство изобрети. Личният ми опит показва, че Лондон никога не изпуска от поглед интересите си и винаги поставя собствените интереси на първо място“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *