Трише: ЕЦБ трябва да направи всичко, за да възстанови доверието

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише заяви, че ръководителите на институцията са готови да направят всичко възможно за възстановяването на доверието и просперитета.
„Публичните институции, изпълнителните агенции и централните банки трябва да направят всичко, което могат, за да възстановят, запазят и увеличат доверието сред домакинствата и корпорациите с цел утъпкването на път към устойчив просперитет“, е казал Трише по време на свое изказване в Токио, предава Bloomberg.
“Това предизвиква нужда от адекватен отговор на променящите се условия“, добавя специалистът.
Въпреки готовността за предприемане на решителни действия, която изразява Трише,бъдещите ходове на ЕЦБ обаче не са никак ясни. Причината за това е, че членовете на Управителния съвет на институцията са раздвоени в своите възгледи. В сряда Аксел Вебер предупреди, че смъкване на лихвения процент под 1 на сто може да парализира паричните пазари, докато други представители на органа се обявяват в твърда подкрепа за понижение на бенчмарка.
Макар противоречията сред ръководителите на ЕЦБ да са очевидни, президентът на институцията заявява, че Управителният съвет е „много, много единен“.
Днес еврото продължава да отстъпва позиции, тъй като все по-голяма сила набират очакванията ЕЦБ да понижи лихвения процент в еврозоната на следващото си заседание идната седмица. Към момента основната лихва е 1,25 на сто, като се очаква тя да бъде смъкната до 1,0 на сто.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *