Трише: Скъпото евро започва да вреди

Председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише е изразил загрижеността си от прекалено скъпото евро, което тази седмица опита пробив над психологическата граница от $1.60. Според банкерът ако обстановката се запази такава, това може да навреди сериозно на европейската икономика.
„В последно време наблюдаваме все по-резки валутни флуктуации, което започва да дава отражение на финансовата и икономическа стабилност в Еврозоната“, коментирал е Трише по време на пресконференция във Франкфурт днес. „Повече от всякога, американските власти на ниво президент, министър на финансите и председател на Федералния резерв, трябва да подкрепят с конкретни мерки долара“, продължил е изказването си той.
От началото на годината еврото е вече с 8% по-скъпо спрямо щатската валута, което е следствие от рязкото понижение на американското лихвено ниво и съответно поддържането на по-висока лихвена ставка в Европа. Във вторник еврото достигна вечен връх на $1.6019, което обаче наврежда на европейския износ, а днес индексът на бизнес очакванията в Германия излезе по-слаб от прогнозираното.
Трише не забрави да допълни, че текущите лихвени нива на ЕЦБ са нужни, за да подкрепят ценовата стабилност в дългосрочен план. В момента европейската валута се котира при ниво от $.15710, което е с 3 цента по-ниско от достигнатия вечен рекорд на 22 април.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *