Три варианта за спасяване на вложителите на КТБ

Три варианта на промени в закона за гарантиране на влоговете обмислят във финансовото министерство и БНБ, научи „24 часа“. Причина за поправките е стартиралата наказателна процедура срещу България от Брюксел заради забавено изплащане на защитените влогове в поставените под специален надзор КТБ и дъщерната ТБ „Виктория“.

Първият вариант предвижда гаранционният фонд да изплаща веднага защитени влогове в поставена под надзор банка, ако надзорният режим се удължи с над 3 месеца.

Вторият вариант бил да се допусне прехвърляне на вземания по влогове от банка под надзор към работещи банки. Като краен срок за такива операции ще бъде записана датата на отнемане на лиценза на банката или датата за повторното отваряне. Третата възможност била в издаването на ценни книжа за пълния размер на защитения влог, които да могат да се „осребряват“ от държавата или друга банка при поискване от притежателя.

Който и вариант или комбинация от варианти да се приеме, ще наложат и промени в обхвата на специалния надзор, обясняват експерти.

Това може да стане като се разреши при определени условия режимът да функционира паралелно с осигуряване достъп на вложителите до парите им. Изпратено било запитване до Брюксел за това дали и доколко достъпът до влогове е съвместим с особения надзор. В промените може да се впише и възможност фондът за гарантиране на влоговете да има право да поиска директно, а не чрез държавата, заем по различни европейски схеми за гарантиране на депозитите.

Ако промените в закона, които готвим, бъдат гласувани от новия парламент, още през ноември може да започнат разплащанията по защитени влогове в КТБ, заяви вчера пред Нова телевизия служебният финансов министър Румен Порожанов. Той прогнозира, че заради интереса през консултанта EPIC затворените банки могат да бъде оздравени. Предстояло сключването на договор за конфиденциалност с кандидат-инвеститорите и предоставянето на информация за тях от квесторите в КТБ.

„За мен това е най-добрият вариант, защото оздравяването на банката ще стане с инвестиции на акционерите, а ако се наложи ликвидна подкрепа от държавата, тя ще е частична“, заяви Порожанов. „Много е важно какви инвестиции ще предложат самите акционери“.

Министърът допусна възможност за КТБ, както при ПИБ, за ликвидна подкрепа банката да вземе кредит срещу оздравителен план. Той не изключи напълно и варианта за обявяване на несъстоятелност на КТБ, при която гаранционният фонд ще влезе и ще започне плащанията на гарантираните влогове 20 дни след обявяването на фалита. Порожанов обаче отказа да се ангажира с прогноза кой сценарий за КТБ е най-вероятен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *