Три общини ще интегрират бежанци

Три общини пилотно ще се опитат да интегрират бежанци, като сключат договори за издръжка с тях и получат финансиране за целта, съобщи изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова. Тя не пожела да уточни кои са тези населени места. От агенцията за бежанците също заявиха, че не знаят кои са. Чавдарова обаче предупреди да се внимава в пограничните райони, за да се избегне ксенофобия от страна на населението.

Правителството ще парира евентуално недоволство срещу построяването на нови бежански центрове с решението те да бъдат извън населените места. Става въпроc за построяване на затворени лагери за провинили се кандидат-бежанци или такива, които чакат експулсиране.“Кризисните центрове ще са временни и ще се постараем да са извън населени места, от затворен тип“, съобщи вчера зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев на кръгла маса за бежанците.В петък Патриотичният фронт организира митинг в столичния кв. „Овча купел“ с настояване кандидатите за бежански статут да бъдат изведени извън градовете и настанени в затворени центрове.

Сега има само един център от затворен тип, който беше пуснат миналата седмица в Бусманци. Там вече са настанени 7 души, които участваха в сбиване в Харманли. Предвижда се част от бежанския център в Харманли също да стане от затворен тип. Със сигурност при сегашния брой на нелегалните мигранти МВР ще трябва да построи цял нов закрит център. Той обаче няма да реши въпроса с пренаселеността, пише „Сега“.

Социалният министър Зорница Русинова призна, че липсва адекватна социална услуга за децата, като отчете, че през юли е работено по 144 случая с деца от чужд произход. Председателят на синдиката на учителите към КНСБ Янка Такева заяви, че образователната система не е готова да работи с децата мигранти.

„Това, което създава проблеми на местно ниво, е профилът на мигрантите. Те вече не са семейства, а над 70% са млади мъже, предимно от Афганистан“, обясни Филип Гунев. Те са настанени в общежитието във „Военна рампа“ и вероятно няма да получат бежански статут, информира dnes.bg.

София обаче не знае какво да прави с увеличаващия се брой афганистанци, тъй като не могат да бъдат върнати в Афганистан. За целта е нужно споразумение реадмисия с Кабул. До този момент такъв проблем нямаше, тъй като повечето афганистанци напускаха страната нелегално.

Същия проблем има и западната ни съседка.

„Сърбия няма да се превръща в паркинг за бежанци“, каза премиерът й Александър Вучич в интервю за сръбската държавна телевизия РТС. Той съобщи, че в страната се намират 6500 мигранти, от които 81% са от Афганистан. „Тези младежи са много агресивни, създават проблеми, по-специално в Белград. Имаме регистрирани кражби и това става все по-често“, каза Вучич.

 
 
 
 
 
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *