Три са инвестиционните намерения за „Белене“ засега

Три инвестиционни намерения за проекта АЕЦ „Белене“ – на китайската компания CNNC, на международната група „Фраматом“ и на руската „Росатом“ се очертават засега. Това е достатъчна предпоставка да възложим на министъра на енергетиката да провежда преговори в тази връзка. Това заяви заместник-председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов пред БНР. На днешното заседание на комисията ще бъде обсъден приетия от Народното събрание доклад за АЕЦ „Белене“. Николов обясни, че с това решение няма да се стартира проектът „Белене“, а ще бъде даден мандат на енергийния министър провеждането на преговори с потенциални инвеститори за реализиране на проекта/които засега са три, но с времето може и да се увеличат/. Условията са дадени в доклада и те са да няма държавни гаранции и задължение за изкупуване на ток от „Белене“ от българска компания или от НЕК. Той уточни, че руската страна е желан инвеститор в проекта, тъй като технологията е на „Росатом“.

„Булгартрансгаз“ изпълнява програмата си по рехабилитация. Ние не правим само реверсивна връзка с Турция, но и увеличаваме капацитета със съвсем нова инфраструктура, която се изгражда в момента и в началото на другата година ще може да бъде използвана. Тази тръба, освен за руски газ, може да бъде използвана и за азербайджански газ. Ако капацитетът, който отива към Турция, бъде намален или спрян, поради факта, че едната тръба ще захранва Истанбул, то в този случай тази тръба може да бъде използвана само че с посока към България“, каза още Николов.

От своя страна енергийният експерт Антон Иванов посочи, че е добре казусът „Белене“ да премине в следващата си фаза, където да се тества дали има сериозен инвестиционен интерес при условията, поставени от държавата: „Единственият начин това да се провери, е да се премине към преговори“. Днес са три, утре може да са 2-ма или 4-ма…

Той уточни, че даването на мандат за преговори е по-различно от откриване на конкурс за процедура и води до отлагането към следващ период обсъждането на въпроса: „Тя предполага даването на ясни условия, които ангажират този, който обявява конкурса с тях и на базата на резултата от конкурса да се премине на следващата фаза. Но тук, като че ли чуваме нещо друго – ще се проведат първо преговори. Резултатите от тях ще бъдат обобщени в доклад и в зависимост от тях ще се премине към следващата крачка. Т.е., тук има една организационна подготовка“.

Иванов подчерта, че НЕК ще се натоварва с допълнителни разходи, докато проектът не бъде отделен и не започне да разполага със собствен бюджет.

Енергийният експерт също коментира вчерашната среща между Борисов и Путин. По думите му е било нужно уточняване на пътя, по който ще премине втората тръба на „Турски поток“, след като акостира на турския бряг: „Когато минава през България, както сега изглежда, че е уточнено, това означава, че ние ще можем да си натоварим инфраструктурата и може да се даде тласък на идеята за хъб „Балкан“. Но това е твърде начална фаза, за да се каже категорично“.

По повод на очакванията за поскъпване на тока и на парното, експертът коментира, че не очаква драстична промяна в цените на тока и на парното спрямо сегашните: „Цената на електрическата енергия ще бъде увеличена в разумни, допустими граници. От гледна точка на свободния пазар, това е лоша новина, защото ние капсулираме регулирания пазар, където са всички потребители на ниско напрежение, и не ги подтикваме да излизат на свободния пазар, т.е. той ще си остане за промишлеността, за средно и високо напрежение. Тези цени са направени така че да се осигури една много добра цена за ниско напрежение“.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *