Три страни от ЕС повишиха минималната заплата

Три страни от Европейския съюз обявиха, че от началото на тази година гражданите им ще получават по-висока минимална заплата. Въпреки че множество анализатори у нас се опитват да ни убеждават, че такава няма в свобония западен свят.Три страни от ЕС повишават минималната заплата.

Резултат с изображение за евро заплати

В Румъния, с която все си измерваме постиженията, откакто сме в Европейския съюз, правителството й увеличи със 7.2% минималната работна заплата, която стигна до 2230 леи, или 467 в евро. Най-ниското възнаграждение за служител с висше образование и поне една година трудов стаж по специалността си, обаче остава на досегашното ниво – 492 евро.

Минималната заплата в Португалия вече ще е 635 евро, като държавата увеличи тази сума с почти 6 на сто. И въпреки това тя си е най-ниската в цяла Западна Европа.Три страни от ЕС повишават минималната заплата.

Резултат с изображение за португалия лисабон

Във Великобритания продължава изпълнението на провежданата от няколко години политика на повишение на минималната работна заплата. От първи април служителите, които разчитат на този приход ще получат увеличение от 6.2 процента. Това означава, че те ще вземат по 8.72 паунда или 11 долара и половина на час.

Така бавно и полека правителството на Обединеното кралство върви към целта си минималната работна заплата да достигне 60% от средната заплата до 2020 г., както пише в плана на финансовия министър на правителството на торите Джордж Осбърн през 2015-а.

Бизнесът във Великобритания не е доволен от тази мярка. От Британската търговска камара предупреждават, че това повишение на минималният доход – с над два пъти повече от инфлацията, ще се отрази неблагоприятно и върху програмите за привличане и обучение на нови кадри, както и върху размера на сумите за инвестиране. Според бизнеса тази мярка ще има по-голям ефект, ако правителството намали други разходи, за да не се налага балансиране между отделните разходи, информира banker.bg.

Резултат с изображение за англия

Политиката за минимален доход във Великобритания беше въведена още през 1999 г. от лейбъристкото правителство на премиера Тони Блеър.

Припомняме, че в предизборната си кампания през декември, премиерът Борис Джонсън беше още по-амбициозен и обеща до 2024 г. минималният доход на британците да стане 10.50 лири на час.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *