”Тройката” в Гърция е под засилена охрана

От съображение за сигурност те винаги се придвижват с автомобил, дори на краткия разстояния, твърди „Велт ам зонтаг“. Попитан за коментар от вестника, водачът на делегацията на МВФ в Атина Поул Матиас Томсен отговаря, че „хората изразяват понякога своето недоволство по начин, който никак не приятен“. Делегациите на международните кредитори на Гърция бяха посрещнати при завръщането си в Атина на 29 септември с демонстрации и окупиране на министерства. Тройката трябва да публикува до края на месеца доклад за постигнатия от страната напредък по пътя на реформите с цел повишаване на икономическата конкурентоспособност и намаляване на огромния дълг. От мнението на делегациите зависи деблокирането на поредния транш помощ за Гърция – в размер на 8 милиарда евро – който, според правителството в Атина, е абсолютно необходим, за да бъде избегнато изпадането на тази държава от еврозоната в неплатежоспособност.
В същото време от „Тройката“ предупредиха днес, че мерките, предвидени в спасителния план за Гърция, може да се провалят, ако Атина не осъществи по-строги структурни реформи, предаде ДПА. „Гърция е на кръстопът. Ясно е, че спасителната програма няма да успее, ако властите не поемат по пътя, който води към по-строги структурни реформи от тези, които видяхме досега“, заяви шефът на мисията на МВФ в Гърция Пол Томсън след приключването на най-новата инспекция. „Гръцкото правителство разбира, че много от най-трудните промени все още предстоят. В същото време нараства политическата и обществена умора,“ каза още Томсън.
Колегата на Томсън от Европейската комисия Матиас Морс критикува бавния темп на реформите. „Гърците мислят, че е достатъчно да създадеш закони. Прилагането им обаче отнема време, а често необходимите структури отсъстват,“ заяви Мор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *