Троян ще посрещне 150-годишнината във финансова кондиция

Троян запазва челните си позиции сред общините с най-добро финансово състояние според Министерство на финансите, съобщават от общинската администрация. Класацията е за второто тримесечие на 2017 г. и се отнася до всички 265 общини в страната. Този път общините „отличници“ са 28, като Община Троян е на 13 място. Тя е в челото на общини с инвестиционна активност, която се измерва като дял на капиталовите в общите разходи на общината. Много добър е показателят на Общината, отчитащ покритие на местните дейности с приходи – 159,47 процента, допълват от администрацията.

За подобряване на „финансовото здраве“ на балканския град имат значение, и то голямо, инициативността на неговите граждани, както и институциите, които по закон трябва да се грижат за пропсперитета на таселеното място. Една все повече набираща популярност инициатива също се очаква да допринесе за раздвижване на икономиката и привличане на инвеститори и гости в града. Става дума за  инициативата „150 вдъхновяващи причини“, които ще приканват туристи да посетят Троян през 2018 година, съобщават от общинската администрация. В следващите седмици в центъра на града на голяма черна дъска ще може да се прочете или напише с тебешир нещо като „Да се насладиш на вкусни гозби в уютната атмосфера на троянските механи“, „Да чуеш рева на старопланинска мечка в Природо-научен музей в с. Черни Осъм“, „Да си купиш нещо за спомен от улица на занаятите по време на Български фестивал на сливата“ , „Да посетиш международно известния панаир на народните занаяти в Орешака“, „Да се поклониш и възхитиш на прелестния Троянски манастир“ и много други. Това е част от кампанията за 150-та годишнина от обявяването на Троян за град.
В началото на месеца в социалната мрежа Facebook бяха качени предложения за изданието, което предстои Община Троян да реализира. То ще включва „150 причини да посетиш Троян“, изпъстрено със снимки и информация, допълват от администрацията. От там приканват всеки, който желае, да коментира и споделя мнението си по посочените причини, както и да напише своите предложения.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *