Трудностите на Газпром вещаят нови газови изпитания за Европа

С прогресивното намаление приходите на руския газов монополист „Газпром“ и увеличаването дълговете на компанията нараства вероятността от предоговаряне параметрите по договорите за доставка на природен газ за страните от Европа и коренна промяна в „газовата“ политика на Русия, предупреждават енергийни експерти, цитирани от EUobserver.

Руската държавна компания съобщи вчера, че ще намали дивидентите, за да се опита да си осигури повече средства в условията на икономическа криза.
Чистата печалба на газовата компания за последното тримесечие на 2008 г. е потънала с 84 на сто до 811 милиона евро. За сметка на това, дълговете й достигнаха 30 милиарда евро. Заради слабото търсене загубите на Газпром само за първите две седмици на януари възлизат на 1,5 милиарда евро. Тогава газовата криза също беше в разгара си.
Европейските контрактори плащат на Газпром по цена, индексирана със средната цена за шест месеца назад. В момента стойността на синьото гориво „колабира“ по подобен на цената на петрола начин, обяснява Пиер Ноел от Европейския съвет по международни отношения. Ефектът от падането на цените наприродния газпък се допълва от все по-свиващото се търсене, което означава, че след около година Москва най-вероятно ще започне да оказва натиск за предоговаряне на условията по договорите за доставка, допълва Ноел.
На всекиопит Европада се отърве от руския газов монопол Кремъл реагира с подготовката на конкурентни тръбопроводи, сделки „зад гърба“и ПР трикове, смятат още енергийните експерти. Такива са „Северен поток“ и „Южен поток“, който пък буквално „закопа“ европейския фаворит „Набуко“. Освен това, изграждането им ще удари сериозно и Украйна – транзитното звено по пътя на синьото гориво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *