Тръгват електронни полици за гражданска отговорност

Това стана ясно на среща между заместник председателя на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев и застрахователи. На нея присъства и софтуерната фирма „Мусала Софт СТЦ Интерпред“, която разработва системата. Не е необходим отлагателен период и има възможност системата да стартира от 1 юни 2011 г., заяви Богоев.
Той обаче е поискал да се предвиди 45-дневен тестов период. От 18 юли 2011 г. всички, които предлагат полици по „Гражданска отговорност“, ще трябва да имат готовност да ги издават само чрез системата.
След въвеждане на данните, необходими за издаване на полицата, електронната система ще генерира определен код (индивидуален номер на полицата) в реално време. По този начин ще отпадне необходимостта от отчитане на полиците и ще се прекрати лошата практика на отчитане на полиците с голямо забавяне, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
„Електронната полица“ ще даде възможност да се засили и контрола по отношение наличността на „Гражданска отговорност“, тъй като всяка полица от момента на издаването й, в реално време ще се отчита в системата.
Друго предимство за потребителите, което ще създаде действащата информационна система, е възможността за изграждане на системата „Бонус-малус“. В нея ще бъдат заложени критерии, които ще влияят на цената на застрахователната премия в зависимост от поведението на водача при движение по пътищата и причинените щети.
Системата ще позволи да се намали и времето за издаване на полицата, тъй като данните за МПС и собственика веднъж въведени, те само ще се актуализират при всяко подновяване на полицата. Така ще се минимизира и възможността за допускане на грешки при въвеждане на данните.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *