Тръгна строежът на Дунав мост 2

След дълго протакане строежът на Дунав мост 2 най-после тръгна. Да се захващаме за работа, каза във Видин премиерът Сергей Станишев. Той свали сакото си и замаха пръв с кирката на метри от Дунав. Няма лъжа, няма измама, почва се, кръстиха се баби, дошли при км 796 да гледат на живо историческото събитие.

Това е мостът, който ще свърже европейските страни от Балканите с Централна и Западна Европа, заяви транспортният министър Петър Мутафчиев. Сред гостите на церемонията бяха Ерхард Бусек, координатор на пакта за стабилност, Майкъл Хъмфрис, ръководител на постоянното представителство на ЕК у нас, представителят на испанската FCC фирма строител Хулио Санадар, посланикът на Германия Михаел Гаин.

Споразумението между България и Румъния за Дунав мост 2 бе подписано през февруари 2000 г., но реално изграждането му едва сега започва. Предвижда се да е готов до 1 април 2010 г.

Новият мост ще бъде сред най-големите инфраструктурни проекти, които страната ни ще реализира през следващите 3 г. Общата му стойност е 236 млн. евро. От тях 226 млн. евро са за строителни работи, а 10 млн. евро – за предпроектни проучвания, проектиране и консултантска помощ. Общата дължина на моста е 1971 метра.

Първолета Цветкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *