Тръмп възнамерява да въведе 20% мито върху вносните автомобили

Президентът на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да въведе 20% мито върху вносните автомобили, както и върху резервните части за тях, което е нова стъпка към мащабната стратегия за защита на американските икономически интереси, съобщи днес американското списание The Politico, позовавайки се на източници от Белия дом, пожелали анонимност.

Резултат с изображение за тръмп мита

Според тях, желанието на американския президент е чрез по-високите вносни мита да стимулира американската икономика и в случая производителите на автомибили в САЩ.

Според източниците на списанието, въвеждането на тези вносни мита има и политическа цена. „Това е опит да се представи Републиканската партия и сегашната администрация като яростни защитници на американските работници преди междинните избори в няколко щата, насрочени за 6 ноември 2018 годна.“

В момента чуждестранните автомобили са над една трета от американския автомобилен пазар. От продадените в страната 17.3 милиона автомобила през 2017 г., местното производство е около 11 милиона.

Общата сума на внесените чуждестранни автомобили и части за тях в САЩ надхвърли 228 милиарда долара през 2017 г. В същото време производствените мощности на американските автомобилни заводи, според списанието, са били натоварени на 80%.

Следвайки стратегията си, президентът Тръмп въведе вносни мита върху стоманата в размер на 25 процента и 10 на сто върху алуминия, които влязоха в сила на 1 юни и за най-близките икономически партньори на САЩ: старните от ЕС, Канада и Мексико.

ЕС вече оспори решението за митата на САЩ пред Световната търговска организация (СТО), а в отговор Брюксел състави обширен списък с американски стоки, върху които да се начислява вносно мито между 10% и 50%. В този списък влизат и такива символни за САЩ стоки като джинсите Levi’s, мотоциклетите Harley-Davidson и американски спиртни напитки.

Днес стана ясно, че и Мексико готви ответна мярка, като ще облага с вносно мито царевица и соя, чийто годишен внос възлиза на 4 млрд. долара, информира infostock.bg.

Все още няма официална позиция на Пекин на новината, че Тръмп е одобрил списъка с вносни китайски стоки върху които ще се начислява мито на обща стойност около 50 млрд. долара годишно.

Преди време властите в Пекин заявиха, че възнамерява да отговорят с мита върху вносна на американски стоки, съответстващи по размер на търговските санкции на САЩ.

Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан каза в четвъртък, че постигнатият към момента прогрес в търговските преговори може да бъде загубен, ако САЩ пристъпят към въвеждане на митническите тарифи.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *