Тръмп гръмна, пазарът падна…

Тръмп води  с 244 срещу 215 електорални гласа на Клинтън и му оставаха още само 26, за да влезе на бял кон в Белия дом. Това е последната информация за хода на вота малко след 8 часа българско време и е много малко вероятно да стане някакво чудо, което да обърне напълно загубата на Хилари от Тръмп в победа.

Докато по телевизиите излъчваха опечалените лица в щаба на Клинтън, известно униение завладя и международните пазари. Медийната кампания в САЩ срещу Тръмп все пак повлия на инвеститорите по света и сега победния ход на „непредвидимият Доналд накара пазарите да не рискуват и да се върат на някои от старите си по-ниски нива. „Петролът поевтиня, песото падна с 10% спрямо долара след новините, че Тръмп води на президентските избори в САЩ. Йената и еврото отбелязаха скок спрямо долара. Петролът поевтиня днес на азиатските борси поради опасения на инвеститорите от първите резултати на изборите в САЩ, сочещи преднина на Доналд Тръмп пред Хилари Клинтън“ това са само малка част от заглавията в икономическите новини на световните агенции.
Към 4.30 ч. бълг. време барел лек суров петрол за доставка през декември поевтиня с 1,67 долара до 43,31 долара на електронните борси в Азия. Петролът марка Брент за доставка през януари поевтиня с 1,46 долара до 44,58 долара.
Борсовите колебания ще са големи днес, тъй като пазарите изглеждат твърде нестабилни заради противоречивите сигнали от първите резултати на изборите„, казва борсов анализатор пред АФП.
Мексиканското песо поевтиня с близо 10 на сто по отношение на долара сутринта на борсите в Азия – от 19,86 до 18,34 песос за долар, добавя АФП.
Йената и еврото отбелязаха скок по отношение на долара днес по обед в Токио заради опасения от евентуална победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, предаде Франс прес.
Победата на Тръмп в  важния ключов щат Флорида накара доларът да поевтинее до 101,46 йени, а само минути преди това курсът бе 105,47 йени за долар. Еврото пък поскъпна до 1,2222 долара в сравнение с 1,0989 долара по-рано.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *