Тръмп задължи General Motors да започне да произвежда респиратори

САЩ планират да изпратят респиратори на силно засегнати от вируса страни като Италия и Великобритания.Тръмп задължи General Motors да започне да произвежда респиратори.

5 факта за безработицата в САЩ - Новини от Economic.bg
В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа Закона за отбранителното производство, който изисква от автомобилния гигант General Motors Co. (GM) да започне производството на респираторни (дихателни) апарати.

„Нашите преговори с GM относно способността му да доставя респиратори бяха продуктивни, но борбата ни с вируса е твърде спешна, за да си позволим процесът на договаряне да продължи да протича с нормалния си ход. GM губи време. Днешното решение ще помогне за осигуряване на най-бързото производство на респиратори, което ще спаси американски животи“, се посочва в официално изявление на президента.

Някой трябва да каже това на Тръмп | Новини и анализи по ...

По-рано през деня Тръмп заплаши през Туитър изпълнителната директорка на General Motors Co. Мери Бара, че ще прибегне до подобен ход, за да принуди автомобилната компания да произвежда респираторни апарати.

„Както обикновено с този General Motors изглежда просто нещата не се получават. Казаха, че ще ни предоставят много бързо 40 000 от много необходимите машини за обдишване. Сега казват, че ще произведат едва 6000 в края на април, и искат доста долари. Винаги бъркотия с Мери Бара“, написа Тръмп в Туитър.

Войната на Тръмп срещу вируса | Новини и анализи по международни ...

преди 1 ден

В следващо съобщение той призова General Motors „незабавно да отвори глупаво изоставената си фабрика в Лордстаун в Охайо или някой друг завод“ и да започне  да произвеждат необходимите респираторни машини.

По-рано Белият дом беше готов да обяви предложено начинание между автомобилната компания и Ventec Life Systems, но го отменен, за да позволи на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации да прецени дали прогнозната цена на сделката от над 1 млрд. долара е твърде висока, съобщи интернет агенцията Axios, информира bnr.bg.

Междувременно компаниите General Motors и Ventec Life Systems обявиха, че са постигнали сделка за респиратори VOCSN, които да се произвеждат във фабриката на автомобилната фирма в Кокомо, Индиана.

Респираторните апарати, одобрени от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), ще започнат да се доставят през април, посочиха още компаниите. Освен това GM разкри, че „до 50 000“ хирургически маски на ден ще се правят във фабриката на автомобилния гигант в Уорън, Мичиган, „с потенциал да се увеличат до 100 000 на ден“.

Тръмп заплаши с отмяна на субсидиите за "Дженерал мотърс" - NOVA

„Това уникално партньорство съчетава експертизата на Ventec за дихателни грижи с производствените способности на GM да може да произвежда сложни и висококачествени респиратори за критична грижа“, заяви в прессъобщение изпълнителният директор на Ventec Life Systems Крис Киплесейд. Председателят и изпълнителен директор на GM Мери Бара добави: „Горди сме да работим с други американски компании и нашите квалифицирани служители, за да отговорим на нуждите срещи тази глобална пандемия“.

Тръмп също така заяви, че правителството на САЩ планира да изпрати респиратори в страните, които имат спешна нужда от тях, като Обединеното кралство и Италия, и да подкрепи борбата им срещу пандемията от коронавирус.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *