Тръмп заплаши Китай с мита за 300 млрд. долара

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да удари Китай с високи мита за вноса на китайски стоки за още поне 300 млрд. долара, прадеде CNBC.

Резултат с изображение за тръмп

„Ще видим какво ще се случи по отношение на Китай. Мога да повиша митата за още поне 300 млрд. долара и ще го направя в точното време“, заяви Тръмп.

Тръмп също така посочи, че и Мексико „желае много силно сделка“, след като предни дни той заплаши да въведе мито от 5% за всички внасяни мексикански стоки, увеличавайки го ежемесечно, докато стигне до 25%, или докато южната съседка на Съединените щати не предприеме действия за спиране на незаконната имиграция в САЩ.

Мексико и САЩ не успяха да постигнат споразумение по време на вчерашните разговори, но мексиканският външен министър Марсело Ебрард остава оптимист за резултата от преговорите, които ще продължат и в четвъртък.

Припомняме, че на 10 май американската администрация повиши митата, наложени върху вносни китайски стоки за 200 млрд. долара, от 10% на 25%, с което даде начало на нов тласък на икономическите търкания между Вашингтон и Пекин. Китай отвърна с нови мита от 25% върху американски стоки за 60 млрд. долара.

Наскоро американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ все още не са готови да сключат търговско споразумение с Китай.

„Смятам, че Китай вероятно желаят да сключат сделката, която беше поставена на масата, преди да се опитат да я променят. Те биха желали да сключат сделка. Не сме готови за споразумение“, заяви Тръмп по време на пресконференция в Токио.

„В бъдеще Китай и САЩ определено ще постигнат търговска сделка и ние гледаме към този момент. Защото не вярвам, че Китай може да продължи да плаща за тези, наистина, мита за стотици милиарди долари. Не вярвам, че могат да направят това“, добави Тръмп.

Президентът на САЩ също така очаква да се срещне с китайския си колега Си Цзинпин по време на срещата на върха на Г-20 в Япония в края на юни, информира infostock.bg.

„САЩ се намират във „фантастична позиция“ спрямо Китай, като нашата икономика сега е много по-голяма от китайската. Китай купува много по-малко от нас, отколкото ние купуваме от тях, с разлика от почти 500 млрд. долара, така че се намираме във фантастична позиция. Произвеждайте стоките си у дома в САЩ, за да няма мита. Много компании напускат Китай, така че те ще бъдат по-конкурентоспособни за американските купувачи. Ние сме много по-голяма икономика от Китай и значително се разраснахме след чудесните избори през 2016 година“, коментира още Тръмп.

Междувременно Министерството на търговията на Китай също втвърди тона си спрямо Съединените щати.

„Ако САЩ умишлено решат да ескалират напрежението, ще се борим до край. Китай не иска да води търговска война, но и не се страхува от нея. Ако САЩ умишлено решат да ескалират търговското напрежение, ние ще приемем необходимите мерки за противодействие и решително ще защитим интересите на Китай и на неговия народ“, заяви говорителят на министерството Гао Фън на редовен брифинг.

Министерството на търговията също така публикува доклад за това как от години САЩ се възползват от икономическото и търговското сътрудничество с Китай, определяйки като неоснователни претенциите на Вашингтон, че Пекин е този, който се възползва от двустранната търговия.

„Откакто новата администрация на САЩ влезе в длъжност, тя пренебрегва взаимноизгодната и печеливша същност на двустранното икономическо и търговско сътрудничество, като застъпва теорията, че Съединените щати са губещи от търговията с Китай. Администрацията на Белия дом също така използва въпроса за търговския дефицит като извинение за провокиране на икономически и търговски търкания“, се казва в доклад на китайското министерство.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *