Тръмп заплаши с 25% мита европейските автомобили

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заплаши, че ще наложи тарифи от 25% за автомобилите, внасяни от Европейския съюз, ако не бъде постигнато търговско споразумение с единния блок.Тръмп заплаши с 25% мита европейските автомобили.

„В крайна сметка ще бъде много лесно, защото ако не успеем да постигнем сделка, ще трябва да определим 25-процентови мита за техните автомобили“, заяви Тръмп в кулоарите на Световния икономически форум в Давос. Той повтори мнението си, че с Брюксел е „по-трудно да се постигне сделка, отколкото с всеки друг“ и че „европейците се възползват от много години от нашата страна“, информира bnr.bg.

Попитан за възможните тарифи за вноса на автомобили от ЕС, Тръмп отговори, че „има предвид конкретна дата, доста скорошна дата“, но без да уточни допълнително. Той заяви, че Брюксел трябва да се придвижи бързо и да се отнася с Вашингтон справедливо. Тръмп повтори, че ЕС не се отнася справедливо със САЩ и осъди „търговските бариери и тарифи, които правят търговията невъзможна“.Тръмп заплаши с 25% мита европейските автомобили.

Резултат с изображение за тръмп

Само няколко часа по-рано той заяви в интервю за бизнес телевизия CNBC, че би бил „изненадан“, ако се наложи да въведе наказателни тарифи за ЕС. Въпреки че с Брюксел, и по-специално с бившия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, беше трудно да се водят търговски преговори, „ще бъда много изненадан, ако трябва да приложим тарифи за блока“, посочи Доналд Тръмп.

Той допълни, че „първо желае да направи сделката с Китай“, преди да продължи да договаря търговско споразумение с Европейския съюз, но изрази надежда, че може да постигне търговска сделка с ЕС преди президентските избори в САЩ, които ще се проведат в началото на ноември.

Вдигането на лихвите от Фед беше голям грешка

Тръмп отново коментира и провежданата от Федералния резерв на САЩ политика, отбелязвайки, че Фед е направил „голяма грешка“, повишавайки твърде рано лихвените проценти, което е възпрепятствало американския икономическия растеж през 2019 година.

Според него растежът на БВП на САЩ щеше да бъде близо до 4%, ако Федералният резерв не беше повишил преди време лихвените ставки. Той също така приписа известното забавяне на американската икономика през миналата година на няколко други фактора, включително кризата със самолетите Boeing 737 MAX и мащабната стачка в General Motors.

Централната банка на САЩ повиши лихвите на няколко пъти между 2017 и 2018 година, но през миналата година ги намали на три пъти след месеци на силна критика от страна на администрацията на Тръмп.

Резултат с изображение за тръмп сделка с китай

„Имаме страхотна нова сделка с Китай“

Той отново коментира търговската сделка с Китай, посочвайки, че „имаме страхотна нова сделка“, според която икономиката на САЩ може да получи 250 млрд. долара от китайски покупки на американски стоки. В същото време Тръмп обяви началото на преговорите по „втората фаза“ от споразумението.

„Отношението ни с Пекин е по-добро, откогато и да било, докато личните ми отношения с президента Си Цзинпин са „изключителни“, добави Доналд Тръмп.

„Когато се прибера вкъщи, ще подпиша USMCA“, посочи той, визирайки тристранната търговска сделка между САЩ, Мексико и Канада.

Икономиката на САЩ създаде благосъстояние за 19 трлн. долара

Според него американската икономика е създала благосъстояние в размер на 19 трилиона долара от началото на неговото президентство. „Фондовите пазари се покачиха рязко, достигайки нови рекордни нива“, добави президентът, „като в същото време бяха създадени над 7 милиона работни места, а безработицата достигна най-ниски нива от повече от 50 години насам“.

Резултат с изображение за тръмп икономика
преди 1 ден

 

Тръмп нарече Илон Мъск „гений“

Президентът на Съединените щати похвали изпълнителния директор на „Тесла“ (Tesla Inc.) Илон Мъск, като го нарече „гений“, който „трябва да защитим“.

„Мъск обича ракетите. Той се справя добре с ракетите“, посочи той в интервюто си за CNBC и обяви, че Tesla Inc. ще строи „много голям завод в Съединените щати“.

Тръмп също така коментира накратко и „Епъл“ (Apple Inc.), посочвайки, че технологичният гигант „трябва да помогне на правителството с криптирането на произвежданите от него смартфони“, така че „да може да започнем да намираме някои от лошите хора“.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *