Тръмп няма да уволнява председателя на ФЕД

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп няма да поиска оставката на президента на Федералния резерв (Фед) Джанет Йелън, въпреки спекулациите през последните седмици, че той може да окаже натиск върху лидера на американската централна банка да се оттегли от своя пост.

Това заяви икономическият съветник на Тръмп Джуди Шелтън, икономист и старши сътрудник в компанията Atlas Network, която съветва милиардера по въпросите на паричната и лихвена политика, пише „Уолстрийт Джърнъл“.

Мандатът на Джанет Йелън като председател на Фед изтича през февруари 2018 г.

Г-жа Шелтън обаче предположи, че Доналд Тръмп няма да номинира Йелън за втори управленски мандат, като вместо това ще посочи някой друг, който да поеме кормилото на Федералния резерв. Перефразирайки коментари на Тръмп, Джуди Шелтън каза: Той многократно отбеляза, че ще иска някой на този пост, чието мислене е в по-голяма степен в съответствие с неговото собствено.

Федералният резерв беше на мушката на кандидата на републиканците за президент през последната седмица на кампанията му. Доналд Тръмп обвини Централната банка и конкретно г-жа Йелън, че поддържа лихвите ниски, за да помогне на досегашния президент Барак Обама, а оттам и на неговия съперник от Демократическата партия в лицето на Хилари Клинтън. Той също така обвини Джанет Йелън, че е силно политически настроена.

Това представляваше рязка промяна в мнението на Тръмп спрямо шест месеца по-рано, когато каза, че не мисли, че г-жа Йелън върши лоша работа като шеф на Фед, но че той вероятно ще се стреми да я замени с някой републиканец след изтичане на нейния мандат.

Трябва да се има предвид, че мандатът на Джанет Йелън като член на Управителния съвет на Фед приключва през януари 2024 година и поради това тя може да запази този свой пост до тогава, независимо от това дали ще остане председател на Централната банка за втори мандат. По принцип обаче, всеки лидер на Фед традиционно напуска ръководството на Централната банка, когато приключи управленския му мандат.

Доналд Тръмп също така заяви по време на предизборната си кампания, че политиката на Фед на ниски лихви е създала „фалшива икономика“, което от своя страна може да доведе до финансова нестабилност. Неговите коментари бяха контрирани от редица икономисти и от Хилари Клинтън, която преди време предупреди, че това може да подкопае независимостта на Федералния резерв пише economic.bg.

В тази връзка Джуди Шелтън посочи в сряда, чеТръмп никога не е споделял идеята, че Фед трябва да е извън контрол.

Въпреки че Шелтън не говори за преходния екип на Тръмп, нейните коментари подсказват, че усилията на Републиканската партия да овладее Централната банка на САЩ могат да получат приветлив прием от страна на Белия дом през следващата година, когато 45-ият американски президент встъпи в длъжност.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *