Тръмп обвини ФЕД за „кървавата баня на Уолстрийт“

Подобно на урагана Майкъл от четвърта степен, който удари късно вечерта в сряда щата Флорида, пазарът на акции на Уолстрийт също се оказа засегнат от мощна финансова буря, като основните фондови индекси се сринаха с между 3% и 4%, отбелязвайки най-солидни понижения на тези борси в рамките на една единствена сесия на търговия от месеца февруари насам.

В основата на паниката, която обхвана американските борси, стоеше растящата доходност на американските дългосрочните държавни облигации, която подсили инвеститорските очаквания за нови многократни повишения на основните лихви от страна на Федералния резерв в рамките на следващите 12 месеца.

Инвеститорите също така се притесняват, че освен растящите реални лихви, негативно влияние върху корпоративните печалби в бъдеще ще окаже и оставащото в сила търговско напрежение между САЩ и Китай. Ураганът от четвърта степен Майкъл, който навлезе снощи в щата Флорида, също допринесе за ескалиралата несигурност на финансовите пазари.

Индексът DJIA приключи търговията в сряда със загуба от цели 831 пункта (спад с 3,15%), а широкият индекс S&P500 се срина с 3,29%, като това беше тяхното най-слабо представяне от 8-и февруари насам.

Най-сериозно пострада индексът Nasdaq Composite, който се раздели с цели 4,08% от стойността си, отбелязвайки по този начин най-драматично понижение от 24-ти юни 2016-а година насам. В основата на този спад стояха агресивните разпродажби на акциите на технологичните компании, като акциите на Microsoft се понижиха с 5,4%, на Apple Inc. – с 4,6%, на Intel – с 3,8%, на Twitter – с 8,5%, на Netflix – с 8,4% и на Amazon.com – с 6,2%.

Драматичният срив накара редица инвеститори и анализатори да започнат да се питат, дали вече не е приключил продължилият цели девет години т.нар. „бичи“ пазар – пазар на постоянно поскъпване на акциите.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Федералния резерв за кървавата баня на Уолстрийт в сряда. „Смятам, че Фед прави грешка“, отбеляза Тръмп пред репортери и добави: „Смятам, че Федералният резерв се държи като луд, затягайки прекалено лихвите“.

Относно самото поведение на фондов пазар той отбеляза: „Всъщност това е пазарна корекция, която очаквахме от дълго, дълго време. Но аз наистина не съм съгласен с това, което прави Фед“.

Световните фондови пазари последваха шокиращия нощен срив на Уолстрийт, като азиатските акции се понижиха по време на търговията в четвъртък към 19-месечни дъна, последвано от негативен старт и на европейските борси.

Общият индекс MSCI на азиатско-тихоокеанския регион се понижи с близо 4%, достигайки най-ниско ниво от март 2017-а година. Японският индекс Nikkei се раздели с 3,89% от стойността си, докато основният китайски индекс Shanghai Composite се срина с 5,22%, отбелязвайки най-сериозна обезценка от февруари 2016-а година насам. Най-драматичен спад от 6,31% отчете индексът на Тайванската борса.

Европейските борси също стартират днешната търговия със солидни загуби, като общият индекс Stoox Europe 600 се понижава с 1,23% до 20-месечно дъно (най-ниско ниво от декември 2016-а година насам), германският DAX – с 0,75%, френският CAC40 – с 1,08%, британският FTSE100 – с 1,2% и италианският MIB – с 1,22%.

Фючърсите на трите основни американски фондови индекса остават на негативна територия и по време на извънборсовата търговия в четвъртък. Фючърсите на DJIA се понижава с нови над 150 пункта (понижение с 0,63%), на S&P500 – с 0,53% и на Nasdaq100 – с 0,42%.

Допълнителен негативен фактор за поведението на световните борси оказва изявление на изпълнителния директор на МВФ – Кристин Лагард, че пазарната оценка на фондовите борси е „прекалено висока“.

Ескалиращото напрежение на пазарите на акции се пренесе и на стоковите борси и в частното на петролните пазари. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през ноември се сринаха в сряда вечерта с 2,4%, а фючърсите на петрола сорт брент с доставка през декември – с 2,2%. Ценовият спад остава в сила и по време на търговията в четвъртък, като американските петролни фючърси се понижават с 1,1% към 72,35 долара за барела, достигайки по-рано през деня дъно около 71,80 долара (най-ниско ниво от 26-и септември насам). Фючърсите на петрола сорт брент пък се понижават с 1,12% към 82,15 долара, достигайки за кратко дъно около 81,35 долара за барел (най-ниско ниво от 27-и септември).

За рязкото понижение на цените на черното злато допринасят и оповестени късно снощи данни на Американския петролен институт (API), според които петролните складови запази в САЩ са нараснали през седмицата до 5-тио октомври с цели 9,7 млн. барела до 410,7 млн. барела, надвишавайки съществено прогнозите за по-скромно увеличение с около 2,6 млн. барела.

 

Панайот  МИХОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *