Доналд Тръмп се цели в растеж от четири процента

Доналд Тръмп, кандидат на републиканците за президентския пост в САЩ, обрисува светло бъдеще за икономиката на щатите. Той даде дума да работи за  осигуряването на 4 процента растеж на икономиката, което ще осигури търсеният подем в стопанската област. И ако конкуренцията му – Хилари Клинтън, се заяжда с него на дребно /“кашлям, защото съм алергична към името Тръмп“/, то вчера Тръмп директно я обвини, че обещава предимно социални привилегии с цел набиране на гласоподаватели.
Предприемачът, който познава вкуса на няколко фалита и отново се възражда като феникс, заявява категорично: „Време е да започнем да мислим със замах. Затова според мен е време да определим за национална цел икономически растеж от 4 процента. Моите мили икономисти не искат да го казвам, но аз дори мисля, че можем да постигнем още повече“, заяви бизнесменът пред сбирка на делови кръгове в Икономическия клуб в Ню Йорк.
Визираните 4 процента растеж всъщност са два пъти повече, отколркото регистрира щатската икономика от последнинте седем години насам. Реализирането на подобна програма има в основата си и се крепи на два „кита“ – създаването на условия, които ще направят привлекателно връщането в САЩ на десетките и стотиците предприятия, които се изнесоха зад граница в търсенето на по-големи печалби чрез по-евтин труд и по-ниски данъци, и второто, което е преди всичко следствие от първото  – откриването на стотици хиляди или милиони работни места.

На средния слой американски граждани Тръмп гарантира намаляване на корпоративните данъци, както и налозите за домакинствата, които нямат големи доходи. Доналд Тръмп иска като президент да преразгледа условията на някои международни търговски договори, някои от които, според него,  са крайно неблагоприятни за САЩ. За илюстрация на своите думи той посочи  Северноамериканския договор за свободна търговия като абсолютно неизгоден за САЩ. За реализирането на тези свои цели той търси и желае да създаде компетентен екип, с който ще работят за растеж не по-малко от 3,5 процента през целия следващ период от десет години.

Според него ако Хилари стане президент, в бъдеще на Щатите ги очакват „слаб растеж, спадащи доходи и намаляващ просперитет“.  Тя предлага социални надбавки, но без силна икономика това са само думи и празни обещания, акцентува на критиката си кандидатът на републиканците за президент.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *