Тръмп оповести финансовата си декларация за 2016 г.

Тръмп реши да изпревари противниците си, които още не могат да преглътнат загубата на Хилари Клинтън на президентските избори, а сега непрекъснато говорят за импийчмънт, като даде гласност на финансовото си състояние през изминалата 2016 година. Затова и правителствената служба по етика на САЩ публикува финансовата декларация на американския президент Доналд Тръмп за 2016 г., предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.
Тръмп доброволно е оповестил декларацията си. Тя показва, че той е получил доход в размер на 19,7 милиона долара от хотел във Вашингтон, открит през септември 2016 г. Президентът също така е декларирал доход от 37,2 милиона долара от курорта „Мар а Лаго“ в щата Флорида и 19,8 милиона долара от голф клуба в Бедминстър, щата Ню Джърси.
Според декларацията Тръмп е получил хонорари за свои книги в размер на 7 милиона долара, а също пенсия за 84 хиляди долара от Гилдията на киноактьорите на САЩ.
В представените документи са отразени негови инвестиции, активи, доходи и пенсионни плащания. Като цяло те показват доход в размер на 288 милиона долара, който Тръмп е получил от 565 компании и организации. Президентът е декларирал и задължения на стойност 315 милиона долара.
Според декларацията Тръмп се е оттеглил от над 500 позиции, много от тях ден преди встъпването си в длъжност като президент. Той е поставил активите под управлението на доверителни фондове, ръководени от неговите синове, за да избегне конфликт на интереси.
Финансовата декларация, която включва общи данни за доходи и задължения, се различава от данъчната декларация, която съдържа по-пълна финансова информация. Тръмп отказва да оповести данъчната си декларация, нарушавайки традицията, според която президентите и кандидатите за президентския пост доброволно публикуват тези данни. По закон президентът на САЩ не е длъжен да оповестява данъчната си декларация, но отказът на Тръмп да направи това става повод за критики от страна на противниците му.

Не може да се каже, че Тръмп не е избрал подходящ момент, който не е толкова далеч от отпътуването на сем. Обама от Белия дом. Защото сравнението се налага и то светкавично. Защото съвсем наскоро бившият президент на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел купиха дом за 8,1 милиона долара, недалеч от Руския културен център в квартала Калорама във Вашингтон. Преди това семейството е взело под наем  дома след приключването на президентския мандат на Обама, а сега е решило да го купи. По данни на вестника, в дома има 8 спални и 10 бани. Калорама в северозападната част на Вашингтон е сред най-старите и най-престижни квартали в града. Там по различно време са живели предшественици на Обама на поста президент на САЩ, като Удроу Уилсън, Уилям Тафт, Франклин Рузвелт, Уорън Хардинг и Хърбърт Хувър. Барак и Мишел Обама възнамеряват да останат във Вашингтон, докато по-малката им дъщеря Саша не завърши училище.“Вземайки под внимание, че ще останат най-малко две години и половина във Вашингтон, бившият президент и г-жа Обама прецениха, че е целесъобразно да придобият дома“, заяви говорителят на Барак Обама Кевин Луис. Изданието отбелязва, че домът на бившия президент на САЩ се оказа най-скъпият в квартала Калорама след струващия около 23 милиона долара дом на основателя на компанията „Амазон“ и собственик на издателство „Вашингтон пост“ Джеф Безос.

Явно Обама не си е тръгнал като бедняк от Белия дом, сега трябва да чакаме и да видим как ше приключи президентството  на милиардера Тръмп – на печалба или на загуба…

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *