Тръмп отряза сингапурци да лапнат щатски конкурент

Тръмп блокира опитите на сингапурската компания за производство на чипове „Броудком“ (Broadcom) да придобие американския си конкурент „Куалком“ (Qualcomm) от съображения за националната сигурност на САЩ, предаде Асошиейтед прес.Белият дом съобщи вчера, че президентът Тръмп е взел решението по препоръка на Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ, която осъществява надзор върху покупките на американски фирми от чуждестранни купувачи. Заповедта на американския президент забранява сливане, придобиване или поглъщане, независимо дали са извършени пряко или косвено. Тръмп е категоричен, че двете компании следва незабавно да се откажат от предложената сделка. Разпореждането на Тръмп следва становище на Комисията по чуждестранни инвестиции на САЩ – правителствен орган, който разглежда сливания, които биха довели до това чуждестранна компания да контролира американски бизнес. По-рано този месец Комисията, известна още като Cfius, призова за разследване на поглъщането от загриженост за връзките на Broadcom с чуждестранни субекти.
Broadcom, от своя страна, заяви, че категорично не е съгласна със заповедта на Тръмп и опасенията, че предложеното придобиване застрашава националната сигурност на САЩ.
Евентуалното сливане на Broadcom и Qualcomm би било най-голямата по рода си сделка в хай-тек индустрията, която ще роди гигант за доставка на чипове за широк спектър от електронни устройства – за дома и персонална употреба. Сделката също така би била изненадващ обрат, предвид съдебните битки между двете компании.
„Броудком“ от четири месеца опитва да купи компанията „Куалком“, която отхвърли няколко предложения да бъде придобита, стигнали до 121 милиарда щатски долара. Това щеше да бъде най-голямата сделка, сключвана в историята на технологичната промишленост.
Въпреки че името й не е много известно извън технологичната индустрия, „Куалком“ е една от водещите производителки в света на процесори, които захранват много смартфони и други мобилни устройства. „Куалком“ също така притежава патенти за ключови мобилни технологии, на които „Епъл“ (Apple) и други производители разчитат за своите продукти.

Преди време  Европейската комисия наложи глоба в размер на 997 млн. евро на Qualcomm (Куалком) заради злоупотреба с господстващо положение на пазара в този изключително печеливш сектор.  Еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер тогава заяви, че компанията от Сан Диего незаконно е възпрепятствала конкурентите си на пазара за период от над 5 години, като е плащала на ключовия клиент Apple да не използва чипове, произведени от нейни конкуренти. Вестагер каза, че Qualcomm е плащал „милиарди долари“ на Apple. Тя уточни, че плащанията не са били само отстъпки в цената, но са били давани и с условие при производството на iPhone и iPad Apple да използва само чипове на Qualcomm.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *