Тръмп протегна ръка на Силициевата долина

Доналд Тръмп – новоизбраният президент на САЩ,  вчера протегна ръка на шефовете на водещи американски технологични компании в Силициевата долина, много от които открито подкрепяха бившия му съперник в изборите  Хилари Клинтън и се противопоставят на протекционистичните мерки, които смята да вземе, съобщи Франс прес. „Тук съм, за да ви помогна да успеете“, заяви Тръмп на срещата, състояла се в небостъргача Тръмп тауър, централата на бизнес империята на милиардера, на Пето авеню в Ню Йорк.
„Ние искаме вие да продължавате напред благодарение на невероятните иновации“, добави Тръмп, заобиколен от вицепрезидента си Майк Пенс и Питър Тийл, съосновател на ПейПал и единственото голямо име от технологичния сектор, който го бе подкрепил още от началото на предизборната му кампания.
„В целия свят няма никой като хората, които се намират в тази зала. Ние ще направим всичко възможно, и ние ще сме тук за вас. Можете да се обадите на моите екипи или директно на мен. Ние тук нямаме официална командна верига“, увери милиардерът.
Сред участниците в срещата бяха ръководители на Майкрософт, Гугл, Спейс Екс, Тесла мотърс, Епъл и Фейсбук.
Три от децата му, Доналд, Иванка и Ерик, също присъстваха на срещата, която трая малко под два часа.
Според изявление на преходния екип на Тръмп, цитирано от Ройтерс, срещата била посветена главно на икономически въпроси, включително създаване на работни места, намаляване на данъци и търговската динамика с Китай. Целта на разговорите била, според осведомени източници, най-вече да се успокои напрежението, породено по време на кампанията за президентските избори.

Английският термин Silicon Valley е въведен от Ралф Верст, централнокалифорнийски предприемач. За първи път е публикуван от журналиста Дон Хофлър, приятел на Верст, който използва фразата като заглавие на серия от статии в седмичния търговски вестник „Електронни новини“ (Electronic News). Сериите, озаглавени „Силициевата долина в САЩ“ („Silicon Valley in the USA„) започват да се издават от 11 януари 1971 г. Още в началото на 20 век Силициевата долина е дом на електронната индустрия. Тази индустрия започва с експериментирането и иновацията в полето на радиото, телевизията и военната електроника. Силициевата долина, с общо 225 300 работни места, е третият по големина високотехнологичен център („киберград“) в САЩ след метрополния район на Ню Йорк и Вашингтонска метрополна област.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *