Тръмп си набелязва „приятелски мита“

Мексико, Канада и други страни може да бъдат освободени от планираните от американския президент Доналд Тръмп мита върху вноса на стомана и алуминий в САЩ. Това обяви говорителят на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от АП и Инвестор. Агенцията отбелязва, че един такъв ход е възможно да смекчи удара на фона на заплахите за ответни мерки и мрачни икономически прогнози, предаде БТА. Изключенията ще бъдат направени „случай по случай“ и „страна по страна“, подчерта Сандърс. Но само преди няколко дни от администрацията на Тръмп пък обявиха, че няма да има изключения, припомня АП.
Вчера индексите на Wall Street трудно намериха единна посока, след като Белият дом намекна, че Канада и Мексико могат да бъдат освободени от митата. Очаква се днес Тръмп да подпише документа за налагане на митата, предаде агенцията, като се позова на добре осведомен източник. Церемонията е планирана за 15:30 ч. (22:30 ч. наше време).
Въвеждането на митата е с цел да бъде защитена американската индустрия, припомня Ройтерс.
Критици обаче смятат, че с тази мярка САЩ ще влязат в търговска война с Китай, а и по този начин ще бъде забавено създаването на нови работни места в страната.
В стоманената индустрия на САЩ работните места намаляват с 3/4 в периода между 1962 година и 2005 година. Това намаление в голямата си част се дължи на подобренията в технологията на производството, посочва Ройтерс, позовавайки се на проучване на Американската икономическа асоциация.

Китай е най-големият износител на стомана в световен мащаб, макар че делът на китайската стомана във вноса в САЩ е само 2%. Въпреки това страната най-вероятно ще се възползва от новата политика на Белия дом за митата на стоманата и алуминия, пише CNN. Азиатската страна например може да наложи на свой ред мита за вноса на соя, както и на други американски стоки. Пекин може да вгорчи живота на американските компании, които работят в страната – например Apple или Intel, или да откаже мащабните си заявки за доставка към Boeing. „Китай не иска да види ескалация на напрежението“, коментира обаче Айдън Йао, икономист в Axa Investment Managers. Отговорът на Китай беше доста умерен – говорител на външното министерство призова САЩ да се придържат към правилата за търговията и да допринасят за развитието на световната търговия и икономическия ред.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *