Тръмп стопира над $200 млн. за възстановяването на Сирия

Американският президент Доналд Тръмп е замразил средства в размер на над $200 млн., заделени за усилия за възстановяване на Сирия, докато администрацията му прави преоценка на по-широката роля на Запада в продължителния конфликт там.

За това съобщава специализираното издание Wall Street Journal. Според него Белият дом е наредил на Държавния департамент да замрази средствата, заявяват американски представители. Решението съответства на изявлението на Тръмп от четвъртък, че САЩ ще излязат от Сирия и „ще оставят другите да се погрижат за нея“.

Тръмп е поискал замразяването след прочитането на новина в медиите, в която се казва, че САЩ наскоро са се ангажирали с допълнителни $200 млн. в подкрепа на ранните усилия за възстановяване на Сирия, коментират представителите. Скоро бившият държавен секретар Рекс Тилърсън обеща парите през февруари в Кувейт на среща с коалицията срещу ИДИЛ.

Промяната в решението на Тръмп се случва, след като борбата срещу екстремистката група изпадна в застой, признават американски военни лица. Представители на Пентагона са заявили пред Тръмп, че ИДИЛ е загубилa контрол над 95% от територията, която бе завзела, но борбата за последната част е стигнала задънена улица.

Ускореното излизане на САЩ от Сирия ще предизвика опасения за оставянето на страната в ръцете на Иран и Русия. Това ще доведе до силни тревоги за Израел и Саудитска Арабия – ключови съюзници на САЩ, които призовават за по-твърд американски подход срещу Техеран.

Не е ясно дали желанието на Тръмп да прекрати усилията на САЩ в Сирия се дължат на неотдавнашните му промени в екипа му по национална сигурност.  Наскоро той  номинира директора на ЦРУ Майк Помпео за позицията на Тилърсън като държавен секретар и Джон Болтън, бивш постоянен представител на САЩ в ООН при президента Джордж Буш, за наследник на генерал-майор Х.Р. МакМастър като съветник по националната сигурност. Мустакатият ястреб, както го наричат някои американски медии, е привърженик на по-твърда позиция във външната политика и мерките за национална сигурност и този избор на Тръмп се смята като реверанс към неговите  твърди опоненти от групата на хардлайнерите, независимо от партийната им принадлежност.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *