Тръмп удря рамо на данъчната реформа

През следващата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп ще даде сериозен тласък на данъчната реформа. По този начин той ще се постарае да убеди обществеността в необходимостта от такава реформа. Анализитори твърдят, че той ще насочи вниманието си към фискалната политика в опит да спечели голяма законодателна победа до края на годината, съобщава в петък “Файненшъл Таймс“. Водещото финансово издание цитира интервю на Гари Кон – директор на Националния икономически съвет към американския президент, в което той посочи, че Тръмп ще даде сериозен тласък на данъчната реформа по време на своя реч следващата сряда в Мисури. Според него това ще бъде първото от поредицата подобни адресирания, целящи да генерират обществена подкрепа за данъчната реформа. Тогава президентът ще започне поредица от важния изявления, обосноваващи мотивите за данъчна реформа и защо ние американците се нуждаем от нея, посочи Гари Кон пред “Файненшъл Таймс“.

Преди трни месеца администрацията на президента предложи намаляване на корпоративния данък, като целта е да се стимулира икономическият ръст. Министърът на финансите Стивън Мнучин посочи нееднозначно, че ставката ще бъде свалена от 35% на 15%. Плановете тогава бяха да се включат още стимули за големите компании да върнат обратно в страната активи, които държат в чужбина, данъчни облекчения за разходи за отглеждането на деца, намаляване на индивидуалните ставки, макар и все още да няма много подробности, елиминиране на седемте съществуващи данъчни ставки и заменянето им с три – 10%, 25% и 35%.  Белият дом коментира със сериозна доза оптимизъм, че се надява Конгресът да прокара данъчната реформа до средата на есента.

Според независими анализатори намаляването на данък печалба за компаниите с 20 процентни пункта от сегашните 35% ще струва над 2 трлн. долара за десетилетие. Според предложението за бюджет на републиканците данъчната реформа ще бъде компенсирана с по-малко правителствени разходи. Ясно е, че американският бизнес ще бъде облагодетелстван, ако плановете на тръмп се осъществят и станат законови разпоредби. Не е ясно обаче дали нжова в крайна сметка ще стимулира очакваната вълна от инвестиции и създаване на работни места в замяна, обобщава Reuters.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *