Тръмп: Централната банка на САЩ, а не търговската война, е причина за пазарните трусове

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини днес централната банка на страната, а не търговската война с Китай, за пазарните трусове в последно време, предаде Ройтерс.Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато глобалните пазари се безпокоят от последиците от търговската война между двете най-големи икономики в света и за силата на американската икономика в краткосрочен план.
Като повиши лихвените проценти четири пъти миналата година, „(Управлението за) федерален резерв (на САЩ) действа доста прибързано и сега е много, много късно“ да промени паричната си политика и да намали цените на кредитирането, написа в Туитър Тръмп.
Вчера съветникът в Белия дом за търговията Питър Наваро призова американската централна банка да понижи лихвите с половин процент „възможно най-скоро“. Той увери, че това би повишило промишления индекс Дау Джоунс „до 30 000“ пункта.
Вчера Дау Джоунс спадна към този момент с 653 пункта или 2,49 процента от стойността си до 25 626 пункта. Другите основни индекси на Уолстрийт загубиха по близо 3 процента, а борсите в Европа затвориха със спадове от порядъка на 2 на сто.
Още по-силен повод за безпокойство е фактът, че лихвените проценти по американските държавни облигации с падеж след 2 години станаха по-високи от тези по облигациите с падеж след 10 години за първи път от 2007 г. – инверсия, която е класически сигнал за предстояща рецесия, отбелязва Ройтерс.  Президентът Тръмп оттегли някои от заплахите си за налагане на допълнителни мита върху редица китайски стоки, които трябваше да влязат в сила от следващия месец. Но това   съобщение, въпреки опроверженията от неговата администрация, се възприемат като признание, че митата и търговската война изобщо се отразяват зле на американските потребители, посочва ДПА.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *