Трябва ли да се доверим на еврото?

Преди около година президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обеща да направи каквото е необходимо, за да спаси еврото. Реалността през последните 12 месеца обаче бе, че той не направи почти нищо, защото просто не му се налагаше.

Схемата за изкупуване на държавни облигации на страните от еврозоната на вторичния дългов пазар (Outright Monetary Transactions – OTM), която имаше за цел да успокои облигационните пазари, вече постигна целта си, въпреки че все още предстои да бъде реализирана. Самото ѝ съществуване беше достатъчно, за да уравновеси пазара на

През последната една година доходността по 10-годишните испански ДЦК, която на практика се превърна в мярка за нагласите на инвеститорите към еврозоната, се срина от 7,8% до 4,6 на сто. През май индикаторът падна дори до 4% на фона на очакванията, че Федералният резерв ще ограничи мащабните си монетарни стимули за американската икономика.

Добро представяне отчитат и италианските облигации. Въпреки назряващата политическа криза в Италия, свързана със съдебната присъда на бившия премиер Силвио Берлускони – лидер на една от коалиционните формации, пазарът на облигации на Апенините остава стабилен, като доходността по 10-годишните бонове задържа позиции на ниво от 4,4%.

Кризисните времена на Стария континент сринаха единната европейска валута в края на 2011 г. и първото полугодие на 2012 г., когато еврото загуби близо 20% от покупателната си стойност спрямо долара. Въпреки това, постепенното подобрение на икономиката на еврозоната спомогна за преустановяване на негативния тренд и за ръст от близо 1% през последните 12 месеца.

Какво следва оттук нататъкза еврото?

Съществуват множество фактори, които влияят на движенията на европейската валута. При положително развитие в Европа подобряването на икономиката на еврозоната трябва да даде на инвеститорите вяра, че най-лошото е преминало. Подобрените настроения пък ще означават нови парични потоци, вливащи се в Европа. А това ще даде тласък на еврото.

Първите зелени светлини вече са налице. Европейското потребление на петрол се повишава за първи път в последните две години, а испанската безработица – макар и все още шокиращо висока на ниво от 26,3% – се понижава леко също за първи път в последните две години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *