Туитър забрани рекламата на криптовалути

Туитър е пореднатa водеща социална интернет медия, която обяви официално, че ще наложи забрана на рекламите на търговията на криптовалути, потвърждавайки по този начин информацията на американската телевизия Sky News отпреди седмицата.

Новата рекламна политика на Twitter Inc. включва забрана на рекламите на дигиталните валути, както и на свързано с тях съдържание, в т.ч. забрана на рекламирането на т.нар. „първоначално предлагане на криптовалути“ (ICO – initial coin offering), на глобални инвестиционни портфейли в криптовалути, както и рекалмирането на електронни борси за търговия с дигитални валути. Така „Туитър“ се присъединява към други водещи интернет компании като Facebook и Alphabet Inc. – собственик на Google, които по-рано през годината също наложиха забрана на рекламирането на криптовалути и свързаните с тях финансови операции.

Новината доведе до ново напрежение на пазарите на криптовалути по време на търговията в понеделник, като биткойнът се обезцени с 6,7% към 7885 щатски долара, според данни на CoinDesk и след като в началото на вчерашната търговия тя беше на нива около 8500 долара. Останалите водещи дигитални валути също бяха подложени на агресивни разпродажби, като етериум се понижи с 0,93% към 475 долара, лайткойн – с над 10% към 144 долара и рипъл – с 8% към 59 американски цента.

Днес търговията на дигитални валути показва признаци на известна стабилизация, като биктойнът поскъпва предпазливо с 1,2% към 7972 долара, но продължава да се търгува около и под психологическото ниво от 8000 долара.

Трябва да се има предвид, че важното ценово дъно за основната критповалута през настоящата година беше достигнато на 6-и февруари, когато биткойнът се понижи към 5947 щатски долара и това се превърна в негово ключово ниво на подкрепа.

В началото на годината – края на януари и Алфабет“ (Alphabet), компанията-майка на търсачката „Гугъл“, обяви, че ще забрани рекламата на криптовалути и свързано с нея съдържание от юни, предаде „Ройтерс“.  По силата на новата си политика „Алфабет“ ще забрани реклами и на нерегулирани или спекулативни финансови продукти. „Алфабет“ мотивира решението си с необходимостта от по-мащабни мерки в борбата срещу продажбата на нови видове финансови продукти с висок риск. В края на януари социалната мрежа „Фейсбук“ (Facebook) също обяви, че забранява рекламата на  криптовалути.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *