Туризмът в Средиземноморието преживява най-кошмарния си сезон

Европейските страни с излаз на Средиземно море усещат влиянието на икономическата криза това лято, след като ваканционни дестинации като Гърция и Испания изживяват един от най-лошите си туристически сезони от години.
От Коста дел Сол в Испания до Кипър посещенията на туристи в Средиземноморието намаляват с 10% или повече, надминавайки спада на туризма в световен мащаб от 8%, пише WSJ. По южните крайбрежия на Европа приходите от туризъм се сринаха дори по-рязко от намалението на посещенията. Хотели и туроператори свалят цените, а туристите търсят изгодни почивки и планират по-кратък престой.
Грубо около 10 млн. туристи по-малко и 14 млрд. евро загубени приходи прогнозираха тази година от Световния съвет по туризъм и пътувания – това означава сериозни затруднения за работниците и компаниите, малки и големи, които зависят от критичния за туризма в Средиземноморието сезон от май до септември.
Правителствата в региона се надпреварват да подкрепят сектора. През юли испанското правителство обяви втория си пакет от мерки тази година на стойност 1,03 млрд. евро. Италия разкри планове за финансиране на сектора на стойност 1,6 млрд. евро. Гърция въведе данъчни облекчения и субсидии за туризма.
В четвъртък Международният валутен фонд прогнозира, че брутният вътрешен продукт на Гърция ще се свие с 1,7% тази година и с 0,4% през 2010. За разлика от МВФ, гръцкото правителство очаква икономиката да остане в застой, но не и да се свие тази година и отново да отбележи ръст следващата.
Пакетите от стимули в комбинация с намалелите приходи заради по-слабия туристически сезон ще засилят натиска върху страните от еврозоната като Гърция, Италия и Испания да запушат растящите си бюджетни дефицити, които се очаква да бъдат доста над тавана в ЕС от 3% от брутния вътрешен продукт тази година.
Според много анализатори макар и сегашната ситуация да е лоша, тепърва предстои да се види истинското влияние на спада в туризма върху икономическия ръст, фискалните баланси и потребителските разходи.
„Виждаме многостранно влияние на кризата върху туристическия сектор и ще има различни последствия”, казва Марко Мрсник, асоцииран директор на агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor’s. „Сред последствията са такива върху заетостта, върху кредитоспособността на домакинствата и компаниите в сектора и възможността им да изплащат заемите си и определено ще има влияние върху държавните приходи”.
По средата на туристическия сезон испанските регионални авиопревозвачи LagunAir Lineas Aéreas и Futura International Airways обявиха фалит. Втората най-голяма хотелска верига в страната – NH Hoteles, разпродава активи и привлича капитал, след като нетната й загуба се удвои през първото тримесечие.
В Гърция са съкратени около 19 хил. работни места, казват източници от сектора, а много икономисти очакват спадът в туризма да понижи с над 1 процентен пункт икономическия ръст тази година. В Италия оценки на частния сектор за загубите на работни места, свързани с туризма, достигат 150 хил.
Във ваканционното селище Брачиано в Италия, популярно сред британци, французи и германци, цените на ваканционните жилища се понижиха с 4,3%. Във Флоренция няколко от хотелите взеха радикалното решение да затворят през август. Дори известните Ватикански музеи в Рим отчитат спад на посещаемостта.
Относителната сила на еврото спрямо паунда, долара и рублата (и трите валути на значителни туристически пазари) също направи средиземноморските страни от еврозоната по-малко конкурентоспособни в сравнение с такива извън нея.
В Турция туристическите посещения от началото на годината досега са намалели само с около 1,5% въпреки кризата, в голяма степен благодарение на 12-процентния спад на турската лира спрямо еврото и 4% понижение спрямо паунда.
В Мароко и Тунис ранни данни на Световната туристическа организация към ООН сочат ръст на туристическите посещения, съответно с 10% и 1%.
„Ако погледнем Средиземноморието като цяло, виждаме, че страните от еврозоната усещат по-силно влиянието на кризата от тези извън нея. Определено ако се търсят по-изгодните оферти, страни като Турция, Тунис и Мароко се справят относително по-добре от Южна Европа”, коментира пред изданието Джон Кестър, директор на отдела за пазарни проучвания на базираната в Мадрид организация.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *