Туризмът е „препълнен“ с висшисти

До 2020 г. едва 2 процента от работодателите ще наемат висшисти с диплома по туризъм. Това заяви в Бургас министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. Той се позова на социологическо проучване, проведено през 2015 г. като част от подготовката на рейтинговата система на висшите училища в България.
Въпреки намаления прием за предстоящата академична година броят на първокурсниците в професионално направление „Туризъм“ – 2138, ще надхвърли заявката на национално представителните работодателски организации. Те са декларирали необходимост от 1800 специалисти с висше образование в тази област. Освен това по данни от Националния осигурителен институт и рейтинговата система приложението на придобитото висше образование в сферата на туризма е най-слабо в сравнение с всички други професионални направления. Само 19.7 процента от абсолвентите с такива дипломи работят по специалността си при средно 47 на сто за всички направления, заяви министърът.
Тези данни показват, че в туризма има излишък на специалисти с висше образование. В същото време браншът се нуждае от кадри със средно образование. Затова усилията на МОН са насочени към развиване на професионалните гимназии по туризъм и към балансиране на студентите в професионално направление „Туризъм“, обясни министърът на образованието. В Бургас той участва в кръгла маса за образованието и реализацията на специалистите в сферата на туризма заедно с министъра на туризма доц. Стела Балтова, представители на висши училища и на Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България.
В момента 10 държавни и четири частни висши училища в страната обучават общо 4854 студенти в направление „Туризъм“. Сред предпочитаните специалности са „Мениджмънт в туризма“, „Управление на хотелите и ресторантите“, „Културен туризъм“, „Аграрен туризъм“, „Екологичен туризъм“, „Алтернативен туризъм“, „Кетъринг“. Сравнително най-лесно намират работа по специалността си възпитаниците на СУ „Св. Климент Охридски“ – 34 процента от завършилите, а най-трудно – абсолвентите на Колежа по туризъм в Благоевград – 10 на сто.
Средно образование в сферата на туризма дават 112 училища. 85 от тях са професионални гимназии, 25 – средни училища, а 2 – училища за деца с увреден слух. Към 9 февруари т.г. те имат общо 19 526 ученици. Обучението е за придобиване на първа, втора, трета и четвърта степен на професионална квалификация от направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“ и за придобиване на трета степен на професионална квалификация от направление „Пътувания, туризъм и свободно време“.

Трябва да се намери дълготрайно решение на проблема с персонала в туризма. Това каза пък  служебният министър на туризма Стела Балтова, която също взе участие в кръглата маса „Образованието и реализацията на специалистите в туризма“.    Убедена съм, че разполагаме с достатъчно сили и нови идеи да затвърдим туризма като структуроопределящ отрасъл. Екипът на министерството счита, че определено има недостиг на персонал, който да осигури правилното позициониране на туристическия продукт, каза Стела Балтова. Според нея няма достатъчно социално и икономическо признание чрез равнището на заплащането и това обикновено не мотивира квалифицираните хора да останат в сектора. Стела Балтова информира, че е провела среща с генералния секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай, с когото е обсъдена темата за специалистите в сектора.
Сектор туризъм осигурява 92 500 работни места в България, като директният принос е 3.1 процента. Общата заетост достига 11.2 на сто, което е почти колкото и делът на сектор туризъм в БВП на страната. Анализите, направени от Министерството на туризма, показват, че трябва да бъде обособена нова категория персонал, а именно „контактуващ персонал“. Министър Балтова каза, че трябва да се работи много в посока обучението и задържането на специалистите, защото в момента България е в особен процес на „инвестиране в създаване на кадри“ и „кражбата“ на готови специалисти. Затова обучението по туризъм трябва да се превърне в основна грижа.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *