Туризмът отчeте рекордни загуби в Гърция

Катастрофален сезон в Гърция: плажовете и заведенията са празни, туризмът отчита рекордни загуби. Последиците от пандемията може да се окажат по-страшни дори от финансовата криза. Репортер на Deutsche Welle споделя впечатленията си от Халкидики.

Туризъм :: Гърция отваря курортите си за туристи през юли :: Monitor.bg

Псакудия в Халкидики. Регионът е прочут с прекрасните си плажове, зелените гори и тюркоазения цвят на морската вода. Разгарът на туристическия сезон за гърците са дните през август. По това време улиците на големите градове са опустели, хората прекарват времето си край морето.

Но тази година е друго. „За нас 2020 вече приключи“, казва Мелиса, която държи плажен бар. „Тук нямахме нито един случай на коронавирус, но въпреки това не видяхме никакви туристи“, оплаква се жената. Оборотът намалял с цели 80% спрямо предишни години.

Икономика :: Гърция обмисля „здравен паспорт“ за туристите през лято 2020 :: Economic.bg – Икономическият портал – Новини, икономика, бизнес, компании, финанси, пазари, работа, интервю, анализ
 А всъщност местните хора имаха съвсем други очаквания. Благодарение на бързата реакция на гръцкото правителство, разпространението на вируса през март и април бе сведено до минимум. Гърците стриктно изпълняваха препоръките за социална дистанция, носеха предпазни маски, стояха си вкъщи. Поради всичко това чуждестранният печат дори обяви Гърция за приоритетна туристическа дестинация във времената на пандемия.

И така дойде 1 юли, когато летищата започнаха постепенно да приемат полети от чужбина. Но иначе препълнените терминали си останаха празни. „Пристигнахме въпреки коронавируса“, казва една берлинчанка, дошла в Халкидики заедно с две приятелки. Жената добавя, че са преминали през контролите на летището без никакви затруднения. Гърция пуска само с отрицателен тест за коронавирус

Близо една пета от заразените туристи в Гърция са българи - Bgonair
 На други места обаче затрудненията не бяха рядкост. Причината: Гърция изисква от чуждестранните туристи специален QR-код, за да бъдат официално регистрирани. В началото на юли обаче много от туристите още не бяха информирани за това изискване. Други пък изпитваха затруднения да попълнят електронния формуляр за влизане в страната.

Още по-драматична беше ситуацията по границите на Гърция с България и Албания, където се образуваха километрични опашки. „Платих 100 евро за един тест за антитела“, разказва турист от България, пристигнал за 5 дни в Переа. На гръцката граница го тествали още веднъж, след което бил задължен да остане за 24 часа в хотела. Коронавирус: Може да върнат карантината в Гърция

Срив в приходите от туризъм в Гърция с над 80% - Bloomberg

Междувременно баровете и ресторантите в повечето курортни региони на страната са длъжни да затворят в полунощ, а правителството отправя апели особено към младите хора да не омаловажават рисковете за своето и чуждото здраве.

Много от гърците обаче се плашат повече от икономическите последствия от пандемията, отколкото от самия вирус. Григорис Тасиос е президент на Съюза на гръцките хотелиери. Неговият хотел в Псакудия също е празен тази година, макар че цените на нощувките са били сериозно намалени.

Нови мерки в Гърция заради COVID-19: Таверните вече ще работят само до полунощ - bTV Новините

Загуби за 15 милиарда евро

„През юли запълването на хотелската база възлизаше на не повече от 30-35%. През август стана малко по-добре, тъй като дойдоха повече гръцки туристи. Но като цяло в бранша очакваме загуби в размер на около 15 млрд. евро в сравнение с 2019 г., когато приходите от туризма бяха 18 млрд.“, казва Тасиос. Коронавирусът съсипа туризма в Европа

През 2019 г. гръцкият туризъм допринесе за над 20% от БВП на страната. Но сега намаляват не само приходите от туризма, а и приходите от данъци. От европейския пакет с помощи за преодоляване на кризата за Гърция са предвидени 32 млрд. евро. Тепърва ще се разбере дали тези пари ще са достатъчни, за да покрият огромните загуби, не само в сферата на туризма. Отсега обаче е ясно едно: ако идната година не донесе сериозно подобрение, последиците от пандемията може да засенчат дори финансовата криза.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *