Туроператорите не очакват руски туристи

Туроператорите не очакват и тази година да тръгнат руските туристи към България за предстоящия летен сезон. Такива липсваха и през миналата година заради избухването на световната пандемия от COVID-19. Европейският съюз наложи забрана за влизането им, а президентът на Руската федерация Владимир Путин ги ограничи изцяло да пътуват до Европа.

Резултат с изображение за „руски туристи“

В момента сме в невидение за новия летен сезон, защото няма решение за отварянето на пазара, както от руската държава, така и от ЕС. Въпросителните са много, а решенията са политически, заяви за TravelNews Галин Георгиев, управител на туроператора „Солвекс“, водещ огромен брой руски туристи у нас и зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА).

Според него няма никакви записвания за страната ни, защото не може да бъде продавана като дестинация, тъй като има забрана за нейното посещение. Георгиев не очаква отварянето на руския пазар и за този сезон. Малки надежди му вдъхват намеренията на руските авиокомпании да летят до Варна и Бургас. В момента полети от март обяви S7, а от юни „Аерофлот“, но все още няма яснота дали ще тръгнат самолетите информира economynews.bg.

Резултат с изображение за „руски туристи“

Управителят на „Аква тур БГ“ Румяна Юксел също не очаква руски туристи за България през лятото на 2021 г. Туроператорът е специализиран на пазара. Руснаците прехвърляли резервациите си за българското Черноморие от миналата година, но няма яснота дали ще могат да ги осъществят. „Ако не отворим тази година за руските туристи, има голяма вероятност да загубим този пазар за години напред. Те обичат много България, но ако не могат да идват, ще си намерят други любими дестинации“, коментира Юксел. По думите й заради това трябва да се помисли по-сериозно за подпомагането на хотелиерите по българското Черноморие, защото са в пълен крах и трябва да бъдат компенсирани. „Никой не мисли за тях и почти никакви помощи не получават. Туроператорите, хотелиерите и превозвачите сме едно цяло и един по веригата да страда, веднага има отражение и на останалите, а и на целия сектор“, обясни Румяна Юксел.

Резултат с изображение за „руски туристи“

Русия ще отпадне и за новия летен сезон, подчерта Валентин Грозев, маркетинг мениджър на туроператора „Варна турист сървиз“, който работи предимно на пазарите от бившия соцлагер. Компанията също прехвърля резервации от миналата година. Според него руските туристи ще отидат в Турция, Египет, Тунис, Мароко, Черна гора, Албания. За съжаление в ЕС няма да бъдат допуснати, съответно и в България, каквито индикации получаваме от нашите партньори, допълни Грозев. Той очаква обаче силен интерес към курортите ни от Украйна, Молдова, Румъния, Чехия, Полша, Словакия, Унгария.

Резултат с изображение за „руски туристи“

Тревогата на туроператорите се засилва и от статистиката. Притокът на руснаци към България намалява по принцип през последните години преди световната пандемия от коронавирус. През 2019 г. страната ни е посетена от 450 000 руски туристи, което е спад от 12% спрямо предходната година, показват данните на Министерството на туризма. Руският пазар отпада на 8-мо място по брой туристи у нас. През 2018 г. са дошли 511 000, като има спад от 8.3% спрямо предходната година и заема 6-то място. През 2017 г. са пристигнали над 557 000 руски туристи, което е спад от 3.8% спрямо 2016 г. Те са заемали 5-то място. Причините за отлива са комплексни – политически, обезценяването на рублата и визите, които трябва да вадят за България. В допълнение Владимир Путин ограничи пътуванията на руснаците към ЕС и ги принуди да почиват в Сочи.

 

 

Мирослав Иванов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *