Турската инфлация достигна 3-годишно дъно

Годишната инфлация в Турция е спаднала до 8,55% през октомври 2019 г., докато през предходния месец е била на ниво от 9,26%. Отчитането през октомври бележи най-ниския процент на инфлация в страната от декември 2016 г. насам, предава tradingeconomics.com.Турската инфлация достигна 3-годишно дъно.

Свързано изображение

Турция има най-високите реални разходи за потребителски заеми сред развиващите се пазари. Все пак турската централна банка излиза от три кръга на намаление на лихвените си проценти в размер на 10 процентни пункта, което доведе до референтната стойност на лихвите от 14%. Понижението на инфлацията обаче би могло да постави под въпрос по-нататъшното облекчаване на лихвите по време на последната среща на борда на банката за тази година, съобщава Bloomberg.

Според управителят на Турската централна банка, Мурат Уйсал, периодът на ускоряване на цените ще продължи и през първото тримесечие на 2020 г. Но в своя тримесечен отчет от миналата седмица централната банка понижи прогнозираната инфлация за края на 2019 г. от 13,9% на 12%, информира investor.bg.

Междувременно цените в транспорта са се увеличили с 1,36 процента, след спад от 0,66 процента през предходния месец.

Годишната базова инфлация, която изключва цените на волатилните продукти, е намаляла до 6,67% през октомври от 7,54% през септември. Това е най-ниският й процент от август 2013 г.Турската инфлация достигна 3-годишно дъно.

На месечна база потребителските цени са се повишили с 2%. Най-високото месечно увеличение на цените бе регистрирано при дрехите и обувките (11,70%), следвани от жилищата, водата, електричеството, газа и други горива (3,35%).

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *