Турската лира стартира новата 2019-та година с понижение

 

Снимка: PublicDomainPictures.net

Теодор Минчев

Турската лира стартира новата 2019-та година „на криво“. Валутата на южната ни съседка се понижи с 3.5% спрямо щатския долар през първите три дни на 2019-та година.

Не само, че това е най-голямата загуба сред всички валути, но също така понижението е два пъти по-голямо в сравнение с поевтиняването на втората най-губеща валута – шведската крона.

Валутните експерти обясняват до голяма степен поевтиняването на турската лира с преждевременното монетарно облекчение, след повторното забавяне на инфлацията през декември.

Или пък прибирането на печалбите от дълги позиции, може да е друга причини за рязката обезценка на турската лира.

Експертите предупреждават, че волатилността на турската валута може да продължи да е сериозен фактор, предвид на предстоящите през март местни избори.

Турската лира е заплашена от по-нататъшно поевтиняване!?

Големите дефицити на Турция, са една от причините за слабостта на турската лира. Дефицитът по текущата сметка възлиза на около 25% от БВП на страната, което внася сериозна външна заплаха за състоянието на икономиката.

Анализаторите смятат, че без сериозни структурни реформи турската лира може да възобнови сериозното си поевтиняване от миналата година, информира infostock.bg.

Проблемите в Турция не са от вчера. До голяма степен те са политически и са свързани с недоверието на инвеститорите в режима на Ердоган. След изборната си победа през юни, Ердоган на практика засили властта си и обяви намеренията си да се меси по-активно в делата на централната банка.Турската лира стартира новата 2019-та година с понижение.

Турската лира бе най-губещата валута спрямо долара през 2016-та година, когато загуби 17% от стойността си. През 2017-та година тя продължи със загубата си, макар и със забавени темпове. Миналата година също не бе особено добра за турската лира, която макар и да се отдалечи от най-ниската си стойност спрямо долара, все пак поевтиня с над 15%.

Друг сериозен проблем, който води до низходящ натиск върху националната валута на Турция са чуждестранните инвестиции, на които се разчита за финансиране на големия бюджетен дефицит. А кризата на доверие инициира „пресъхване“ на този източник.

Поевтиняването на лирата задвижва така наречения „домино ефект“. Спестителите в турски лири, които се опасяват от по-нататъшно поевтиняване на валутата, обменят спестяванията си в злато или в други твърди валути, което оказва допълнителен низходящ натиск върху националната валута на страната.

Трябва да се споменат и големите турски корпорации, взели кредити в други валути и чието дълговo бреме нараства, с поевтиняване на лирата. Това носи съществен риск за цялостната финансова система в страната…

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *