Турската лира с ново историческо дъно спрямо долара

Турската лира отслабна под нивото от 8 лири за долар за първи път в историята си, на фона на задълбочаващия се скептицизъм по отношение на усилията на централната банка да укрепи валутата в момент на нарастващо геополитическо напрежение.

Турската лира е световен лидер по обезценяване – obzornews

Лирата падна с 1.3% до 8.0667 за щатски долар, преди да се търгува с 0.9% по-ниско към обяд в Истанбул. Това беше най-големият спад сред валутите на развиващите се пазари в понеделник и удължи деветседмична поредица от загуби, което е най-дългият път от 1999 г. насам, информира .infostock.bg.

Турската централна банка разтърси инвеститорите миналата седмица, като неочаквано задържа лихвените проценти – ход, който спря краткото възстановяване на валутата преди решението. Регулаторът вече изразходва валутните резерви по-бързо от всяка друга голяма развиваща се икономика, за да се опита да подкрепи лирата. Чуждестранните инвеститори са продали 13.3 млрд. долара турски акции и облигации тази година, най-много от поне 2005 г. насам.

Турската лира се обезценява все повече | Новини и анализи от Европа | DW | 20.08.2020
 „Лирата бе оценена преди обявяването на CRBT относно очакванията за по-нататъшни повишения, които не се осъществиха“, написа в доклад Ехсан Хоман, ръководител на изследванията и стратегията за Близкия изток и Северна Африка в MUFG Bank Ltd. в Дубай. „Това повдига съображения за доверието по отношение на ангажираността на политиците по разумни политики по последователен начин.“

Интересът на чуждестранните инвеститори към турските активи допълнително се изчерпва от поредица от геополитически рискове. Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган е изправено пред възможни санкции от страна на САЩ заради закупуването на ракетна система от Русия и участва в териториални спорове в Източното Средиземноморие и Кавказ.

На фоне войны в Сирии и коронавируса турецкая лира резко пошла вниз

Държавни заемодатели са продали поне 400 милиона долара в понеделник, според двама души, запознати с въпроса, които поискаха да не бъдат идентифицирани, тъй като подробностите не са публични.

Държавните банки не коментират интервенции на валутния пазар. Междувременно централната банка отпусна 5 милиарда лири (623 милиона долара) чрез традиционния си репо-търг на 14.75%, което е в по-високият край на нейния лихвен коридор, се казва в изявление на паричната власт.

Продажбата на лирата може да бъде преувеличена, според Пьотр Матис, стратег на развиващия се пазар в Rabobank в Лондон. Индексът на относителна сила за двойката долар-лира се е преместил над 70 за първи път от седмица, ниво, което предполага, че валутата може да промени своя ход.

И все пак, „пазарът беше оставен дълбоко разочарован след срещата от миналата седмица“ на централната банка, каза Матис. „Пътят на най-малката съпротива все още е изкривен нагоре поради нарастващите опасения относно санкциите и геополитическото напрежение.“

В неделя президентът Ердоган предизвика САЩ да санкционират страната заради закупуването на руски системи за противоракетна отбрана С-400. Той също така засили критиките към европейското отношение към мюсюлманите, като повтори атака срещу френския си колега Еманюел Макрон, като предположи, че се нуждае от психиатрична помощ.

Лирата е загубила над 25% тази година, най-лошо представящата се валута на развиващите се пазари след бразилския реал. Индексът на банките Borsa Istanbul се търгуваше с 1.9% по-ниско.

Нов спад на турската лира спрямо щатския долар | Парите | Tribune.bg

преди 18 часа

Турските проблеми не са от вчера

„Анкара е поставена в затруднено положение и няма лесен изход от нито един от конфликтите, в които се оказва въвлечена от страх да не изглежда слаба в страната или в международен план“, каза Агате Демараис, глобален директор по прогнози в Икономическото разузнавателно звено .

„Следователно има малък шанс Турция да се стреми да смекчи напрежението във всеки от конфликтите, в които е основен играч. На свой ред това означава, че е налице по-нататъшна волатилност за лирата“, смята още Демараис.

Американските санкции срещу Турция „стават очевидна възможност“, предупреди Демараис, отбелязвайки потенциалните противоположни ветрове пред Турция, ако демократът Джо Байдън спечели президентските избори в САЩ. „При администрацията на Байдън САЩ също би трябвало да заемат по-твърда позиция срещу Турция. Ако САЩ продължат със санкциите, повторение на финансовата криза на Турция през 2018 г. изглежда възможно и би провалило икономическото възстановяване след коронавируса.“

Турската лира с ново рекордно дъно спрямо долара - Bgonair

Геополитическото напрежение е само част от историята

Но геополитиката е само една част от историята, каза Ерик Мейерсон, старши икономист в Handelsbanken Macro Research в Стокхолм.

„Финансовите проблеми на Турция са по-дълбоки и са свързани с промените в политическите институции – с други думи степента, в която страната е станала по-авторитарна“, каза той пред CNBC. Това се прояви под формата на по-голяма намеса в изготвянето на политиките на централната банка от президента Реджеп Тайип Ердоган и по-малка независимост на финансовите институции като цяло, което силно натежа върху доверието на инвеститорите.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *