Турската централна банка вдигна лихвите

Турската централна банка вдигна днес основния си лихвен процент в опит да пресече обезценяването на националната валута, отслабена от серия кървави атентати, влошено икономическо положение и политическа нестабилност, предаде АФП, цитирана от БТА.

В съобщение турската централна банка обяви, че повишава водещата си овърнайт лихва от 8,50 процента на 9,25 процента. За сметка на това банката остави без промяна дневната си лихва и едноседмичната лихва по рефинансиране. Непосредствено след тази мярка турската лира загуби 1,20 процента от стойността си и се разменяше при курс 3,79 лири за долар – знак, че пазарите са очаквали повече. Турската национална валута загуби 7 процента от стойността си спрямо долара през януари, след като Турция е засегната от година и половина от вълна от кървави атентати, забавяне на темпото на икономически растеж и политическа нестабилност, които безпокоят пазарите. Към това се добавя по-висока от предвиденото инфлация и перспективата за протекционистична икономическа политика в САЩ с встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп, пише 24 часа.

В съобщението на турската централна банка се посочва, че вътрешното търсене остава „слабо“ и има очакване за по-висока инфлация в краткосрочен план. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган често оказва натиск върху централната банка, която официално е независима, за това тя да намали лихвените си проценти с цел стимулиране на растежа и на инвестициите. Той е критикуван за това от някои икономисти, които предупреждават за възможна загуба на контрол върху инфлацията. Решението на централната банка е взето няколко седмици преди референдум за конституционната реформа, която цели да разшири пълномощията на президента Ердоган и безпокои пазарите.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *