Турските плодове се връщат на руските пазари

Турските плодове и зеленчуци отново започнаха да се появяват по руските търговски вериги от магазини и пазари. Министър-председателят Дмитрий Медведев е подписал постановление, с което се премахват ако не изцяло, то значителна част от ограниченията на вноса от Турция. Основната причина за забраната беше свалянето на руски самолет от турските ВВС над територията на Сирия, което се отрази силно на отношенията между двете страни. Ограниченията за вноса в Русия датират от началото на тази година, когато от 1 януари бизнес отношенията между двете страни бяха замразени изцяло от руска страна. Това се отрази на туризма, търговията, строителството, енергетиката и др. отрасли в Турция.

В конкретния случая пада забраната за внос от Турция на праскови, кайсии, както и на някои цитруси като мандарините. Забраната обаче важи все още за доматите, гроздето, крушите.

След стоплянето на отношенията на двете страни те пристъпиха към различни конкретни бизнес проекти – подписаха историческо търговски съглашение, с ускорени темпове започна да се изгражда „Турски поток“, създадоха общ инвестиционен фонд за строителството на крупни обекти.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *