Турският президент отложи визитата си в България

Той иска да остане в Анкара за откриването на Великото национално събрание на 28 юни, вторник, както и за последващите действия по обявяването на новото правителство на Реджеп Тайип Ердоган. Откриването на парламента ще стане на 28 юни, вторник.
В Турция се създаде напрежение поради решението на Висшата избирателна комисия, с което анулира избирането на няколко кюрдски депутати в парламента, а също и на депутати от опозиционната Народнорепубликанска партия и Партията на националистическото действие. Това е решение, което обслужва интересите на управляващата партия на Ердоган, защото нейните депутати ще заемат местата на анулираните. Кюрдските депутати заплашиха, че ще бойкотират откриването на парламента. Лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу също се обяви против решението на Висшата избирателна комисия, а депутати от неговата партия заплашиха с оставки.
Опасенията на президента са, че ситуацията може да предизвика политическа криза в страната, защото според конституцията при оставката на 28 депутати трябва да се проведат частични избори.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *