Турски и гръцки инвеститори с интерес към Кърджали

Турски и гръцки инвеститори имат интерес към индустриалната зона в Кърджали. Става дума за производители на автомобилни части. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов на годишната среща на търговско-икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ), която се проведе в София.

След като преди месец беше взето решение в Кърджали да бъде обособена индустриална зона, вчера зам.-министърът на икономиката Александър Манолев обяви, че вече е проведена среща с конкретен инвеститор с годишен оборот от 100 млн. евро, който работи на няколко континента и е проявил интерес към капиталовложения в региона.

Във вторник ще има среща с министъра на транспорта Ивайло Московски по темата за интермодалния терминал в индустриалната зоната в Божурище, каза още министър Караниколов. И допълни, че Московски има идея за подобен проект и в зоната във Видин, като темата ще бъде обсъдена и за други настоящи и бъдещи индустриални зони, където има необходимост от това. Емил Караниколов напомни, че средствата за тези терминали ще се търсят чрез публично-частно партньорство, оперативни програми и от бюджета.

Александър Манолев призова участниците във форума да бъдат активни в привличането на инвеститори в България. Той посочи необходимостта търговските служби да подпомагат българските компании да излязат на международните пазари. Има сериозен инвеститорски интерес към България от Турция, поради близостта до нашата страна и други фактори, които оказват влияние върху турските компании, както и пренасочване на инвеститорски интерес от Азия, каза Манолев.

„Ръстът на БВП на България изпреварва средния за Европа и е нормално за нас да търсим потенциал за износ и да търсим инвеститори в страни, които са и извън ЕС, освен това събитията около Украйна и наложените санкции срещу Русия са икономическите и пазарни елементи, които преориентират страната, както за търсене на инвестиции към България, така и за износ на нашите фирми“, допълни Манолев.

По думите му този засилен интерес се наблюдава от компании от преработвателната индустрия, производство, компоненти за автомобили, електроника, електротехника, селското стопанство, техника за преработка и производство на селскостопански продукти и хранителната индустрия.

В отговор на въпрос за индийската компания за кафе с инвестиционен интерес към България, зам.-министърът обясни, че тя е посетила няколко локации в страната за оглед на терени. Компанията вече оперира в Европа и планира да дислоцира част от производството си и постепенно да насочи цялото към България, допълни Манолев, информира в.Стандарт. Същевременно зам.-министърът напомни, че за всеки инвеститор се борят поне няколко държави и затова администрацията и бизнеса трябва да са активни, а не да се разчита само на факта, че предлагаме най-добра данъчна политика в ЕС. Зам.-министърът препоръча на търговските представители по-ефективно да се използват индустриалните зони, като конкретни локации за насочване на инвеститорите. Манолев посочи, че е необходимо да се подобри координацията при планирането на националното участие на борси и панаири, като година по-рано да има програма къде и на какви изложения ще се участва България.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *