„Турски поток“ влезе в икономическата зона на Турция

Първата линия на морския газопровод „Турски поток“ влезе днес в изключителната икономическа зона на Турция, съобщи операторът на проекта, цитиран от ТАСС.

Корабът „Пайъниъринг спирит“ (Pioneering Spirit) , който полага тръбите по проекта за газопровода, отбеляза събитието, като положи в морето тръби с руския и турския флаг, символизиращи пресичането на границата на изключителната икономическа зона.

Пресичането на границата означава и приключване на строителството на морските участъци на двете линии на територията на руската изключителна икономическа зона, където бяха положени общо 448 километра тръби, информира investor.bg. За по-малко от 6 месеца бяха изградени близо 25 процента от морския участък на газопровода. Очаква се транспортирането на газ по Турски поток да започне през декември 2019 г.

Проектът „Турски поток“ предвижда построяване на газопровод през Черно море до европейската част на Турция и след това – до границата с Гърция. Морската част ще бъде с дължина 910 км, а сухопътната по турска територия – 180 километра. Този проект замени „Южен поток“, който трябваше да минава през България. Русия се отказа от него в края на 2014 година заради позицията на ЕС./БТА/

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *