Турция въвежда програма за „златни визи“

Турция ще се опита да привлече повече инвеститори в имоти през тази година. Анкара въведе програма от вида на т.нар. „златни визи“ – даване на разрешително за постоянно пребиваване или гражданство срещу инвестиции, съобщава онлайн изданието themovechannel.com.

С промени в законодателството за гражданството се дава правото на чужденци, които инвестират в имоти в Турция на стойност поне 1 млн. долара за период от поне 3 години, да кандидатстват за гражданство.

Подобно право ще се дава и на инвеститори, които вложат в бизнес в страната поне 2 млн. долара и създадат работни места, купят държавни облигации за 3 млн. долара или депозират в турска банка 3 млн. долара.

Схемата е подобна на програмите, които действат в няколко европейски държави. В Португалия например търсенето на имоти от чужденци непрекъснато нараства, откакто схемата беше въведена през 2012 г., а общият обем на инвестициите по програмата достига 2,4 млрд. евро. Повечето от тях са в имоти.

Очакванията на агенти за имоти са пазарът в Турция да преживее същия възход, още повече, че и курсът на турската национална валута е изключително изгоден в момента.

Най-сериозен интерес към програмата вероятно ще имат богати арабски инвеститори. През миналата година най-големите групи чуждестранни купувачи на имоти в Турция са били иракчани, саудитци, кувейтци и руснаци. За тази година към тази група се очаква да се присъединят и сирийците.

Турското правителство изчислява, че през тази година приходите от продажба на имоти ще достигнат 1 млрд. долара благодарение на новата програма. Най-много продажби се очакват в Истанбул, както и в провинцията Газиантеп и по крайбрежието на Черно море.

Въпреки размириците в страната след опита за преврат в средата на миналата година, Турция попадна в топ 10 на най-популярните дестинации за покупка на втори дом на портала.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *